Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie voor de behandeling van therapieresistente majeure depressie: effectiviteit en veiligheid

Depression

DOWNLOAD DE VOLLEDIGE VERSIE VAN DEZE KCE HAS READ FOR YOU

KERNBOODSCHAPPEN VAN DE OORSPRONKELIJKE PUBLICATIE

  • Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (repetitive transcranial magnetic stimulation – rTMS) is over het algemeen veilig en wordt goed verdragen.
  • Vergeleken met een placebo interventie heeft rTMS een beperkt korte termijn effect op het verbeteren van depressie (< 6 maanden, zeer lage tot lage kwaliteit van wetenschappelijk bewijs). Het effect op langere termijn kan niet geëvalueerd worden (er zijn maar opvolgingsgegevens van 1 tot 6 maanden).
  • Door een gebrek aan wetenschappelijk bewijs is het moeilijk uit te maken of rTMS even effectief en veilig is als elektroshocks (elektroconvulsieve therapie – ECT)
WAT IS KCE HAS READ FOR YOU?

inter

KCE has read for you is een samenvatting van een recent gepubliceerd hoogkwalitatief systematisch literatuuroverzicht of health technology assessment, dat relevant is voor het Belgische gezondheidszorgsysteem.

KCE has read for you is niet gebaseerd op onderzoek dat werd gevoerd door het KCE, maar de oorspronkelijke publicatie werd wel geëvalueerd en gecontextualiseerd door KCE-onderzoekers.

Meer details over de methodologie kan u vinden op de KCE-website.

doc

Dit document bevat

  • De belangrijkste bevindingen uit de geëvalueerde publicatie
  • Een contextualisering binnen het Belgische gezondheidssysteem
Cross

Het document bevat geen

  • Aanbevelingen
  • Gedetailleerde omschrijvingen

 

Band

Betrouwbare oorspronkelijke publicatie

De methodologische kwaliteit van het systematisch literatuuroverzicht werd kritisch geëvalueerd met behulp van de AMSTAR tool.

CONTACTPERSOON
Gudrun Briat (NL)
+32 (0)2 287 33 48
+32 (0)475 769 766
Published on: 
31-10-2017