Studie 2017-12 (HSR) Het waarderen van gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven: ontwikkelingen van een EQ-5D-5L waardenset voor België

Lopende studie

Samenvatting: De EQ-5D is een generiek instrument voor het meten van de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit van patiënten. Het laat toe op een eenvoudige manier de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit van personen te beschrijven en te waarderen. Het instrument wordt frequent gebruikt in klinische studies en de EQ-5D waarden worden vaak gebruikt voor de berekening van QALY’s (voor kwaliteit-van-leven-gecorrigeerde levensjaren), een uitkomstenmaat die frequent gebruikt wordt in gezondheidseconomische evaluaties. In 2013 werd de EQ-5D-5L opgenomen in de nationale gezondheidsenquête. Dit leverde een rijkdom aan informatie op over de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit van de algemene bevolking en creëerde enorme perspectieven voor meer precies klinisch en beleidsvoorbereidend onderzoek voor de Belgische context.

Eén bijkomende stap moet nog worden genomen om de gegevens maximaal te benutten, met name de meting bij het algemene publiek van de “nutswaarden” van de verschillende gezondheidstoestanden die met de EQ-5D-5L kunnen worden beschreven.  Het doel van de huidige studie is om een dergelijke waardenset te genereren voor België door middel van 1000 interviews bij een representatief staal van de Belgische bevolking.

Published on: 
18-01-2018