Logo of the Belgian government
 

Chronisch Vermoeidheidssyndroom: diagnose, behandeling en zorgorganisatie.

KCE Reports 88A

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en de Hoge Gezondheidsraad (HGR) maakten een balans op van de werking van de referentiecentra voor CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom), die opgericht werden in 2002. De behandelresultaten van de centra waren eerder teleurstellend en er bestaat tot hiertoe geen enkel wetenschappelijk bewijs dat diagnose en behandeling best in dergelijke centra gebeuren. Bovendien zijn de centra er niet in geslaagd om een zorgorganisatie op te zetten in samenwerking met de eerstelijnszorg (huisartsen, kinesitherapeuten, psychologen…) en nabijgelegen ziekenhuizen. Dit was nochtans één van hun belangrijkste doelstellingen. Het KCE en de HGR bevelen aan om het verder zetten van de referentiecentra strikt te koppelen aan het uitbouwen van een gestructureerd zorgnetwerk. Dit moet gepaard gaan met een wetenschappelijke evaluatie van de resultaten.

Reference KCE Reports 88A
Type Health Services Research (HSR)
Auteurs Stordeur Sabine, Thiry Nancy, Eyssen Marijke
Taal Het rapport is beschikbaar in het Engels met een Nederlandse samenvatting. Het supplement is beschikbaar in het Engels.
Keywords Chronic Disease; Developed Countries; Diagnosis; Evidence-Based Medicine; Fatigue Syndrome, Chronic; Health Services Research; Rehabilitation
published on 30-09-2008