Vacuümgeassisteerde behandeling van chronische wonden: uit de lucht gegrepen?

  • 23 juli 2007

Op vraag van het RIZIV onderzocht het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de werkzaamheid, veiligheid en kostenefficiëntie van vacuümgeassisteerde wondbehandeling (soms ook VAC genoemd) als alternatief voor de klassieke wondbehandeling. Het onderzoek stelt vast dat de werkzaamheid niet bewezen is. De techniek lijkt wel veelbelovend voor zorgvuldig geselecteerde patiënten, maar niet voor alle chronische wonden. Het KCE ziet geen reden om deze behandeling af te raden, maar vraagt wel goede gecontroleerde klinische studies.

Chronische wonden, zoals doorligwonden en diabetische voetwonden, en in mindere mate acute wonden vormen een belangrijk medisch probleem. Ze zijn een pijnlijke zaak voor de patiënt en vragen dikwijls een lange en bijgevolg dure behandeling.

Sinds enkele jaren beginnen een toenemend aantal Belgische ziekenhuizen vacuümgeassisteerde wondbehandeling toe te passen. De wonde wordt bedekt met een sponsachtig verband en een zelfklevende folie. Door middel van een speciale vacuümpomp wordt in de wonde een vacuüm gecreëerd. Deze relatief nieuwe behandeling wordt meestal in het ziekenhuis toegepast, maar kan ook bij de patiënt thuis gebeuren. Momenteel betaalt de ziekteverzekering ze niet apart terug.

Het KCE concludeert dat er onvoldoende betrouwbaar wetenschappelijk bewijs uit klinische studies bestaat voor de werkzaamheid en de veiligheid van deze behandeling. Het is niet bewezen dat de wonde er sneller door geneest. Bij artsen verschillen de opinies: sommigen zijn enthousiast terwijl anderen waarschuwen voor een onoordeelkundig en wijdverspreid gebruik ervan. Bij een klein aantal patiënten lijkt de techniek veelbelovend, maar het is onduidelijk hoe exact te bepalen welke patiënten er baat bij hebben. Op dit ogenblik kan men onmogelijk de kosteneffectiviteit van deze nieuwe relatief dure techniek inschatten. Sommige ziekenhuizen zijn van mening dat de ligduur kan dalen omdat bepaalde patiënten door toepassing van deze techniek eerder naar huis kunnen. Dat is gunstig voor de patiënt en zou een positief effect op de ziekenhuisfinanciering moeten hebben.

Het KCE raadt de techniek dan ook niet af, maar wijst er wel op dat goede gecontroleerde klinische studies hier dringend nodig zijn. Uit het KCE rapport blijkt ook dat de ziekenhuizen bij de producent van het materiaal nog lagere prijzen zouden kunnen bedingen.

GERELATEERDE LINKS
CONTACTPERSOON
Gudrun Briat (NL)
+32 (0)2 287 33 54
+32 (0)475 274 115
JAARVERSLAG