Eerste studie Kenniscentrum: Wat helpt om te stoppen met roken?

  • 22 juli 2004

Roken doodt één van iedere twee rokers, meestal door kanker, longziekte of hart- en vaatziekte (hartinfarct, beroerte of slagaderbreuk). Passief roken is ook schadelijk voor de gezondheid van de niet-roker .

Geen enkele preventieve activiteit of geen enkel geneesmiddel bevordert de gezondheid van de roker meer dan stoppen met roken. Stoppen met roken doet onmiddellijk het risico op hart- en vaatziekten afnemen. Op langere termijn daalt ook het risico op kanker tot bijna dat van de niet-roker. In het kader van zijn Tabaksplan vroeg Minister Demotte het Kenniscentrum om de kennis over doeltreffendheid en kosten-effectiviteit van medische behandelingen om te stoppen met roken samen te vatten.

De nicotine in tabak is zeer verslavend. Stoppen met roken eist dus voldoende motivatie. Ondersteunende geneesmiddelen kunnen deze motivatie nooit vervangen. Zij helpen gemotiveerde rokers wel om af te kicken van de nicotine-verslaving.

Rokers adviseren om te stoppen is doeltreffend en goedkoop; artsen moeten aan slechts vijftig rokers advies verlenen om één roker te doen stoppen. Bij toenemende intensiteit van psychologische ondersteuning nemen de effecten toe, maar ook de kosten.

Nicotinevervangende therapie biedt nicotine aan zonder de kanker- en aderverkalking verwekkende producten in de tabaksrook. Je moet 14 rokers behandelen om één extra roker te helpen stoppen. Er is geen bewijs dat de ene of de andere toedieningswijze (kauwgom, pleisters, sprays, …) beter is.

GERELATEERDE LINKS
CONTACTPERSOON
Gudrun Briat (NL)
+32 (0)2 287 33 54
+32 (0)475 274 115
JAARVERSLAG