Persberichten
-
Jaarverslag 2016
KCE Jaarverslag 2016
-
Welke testen routinematig uitvoeren vóór geplande niet-cardiothoracale chirurgie?
-
Jaarverslag 2015
KCE Jaarverslag 2015
-
Jaarverslag 2013
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2012
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2011
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2010
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2009
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2014
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2008
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2007
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2006
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Jaarverslag 2004-2005
U kan onze jaarverslagen gratis downloaden.
-
Een nieuwe stap naar de harmonisering van de rectumkankerzorg
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zocht samen met UGent de beste manier om de zorgkwaliteit voor rectumkanker in kaart te brengen. De artsen van de PROCARE groep stelden de anonieme gegevens ter beschikking van 3300 patiënten uit 79 Belgische ziekenhuizen. Bij de beoordeling werd o.m. rekening gehouden met het feit dat niet alle kankers in een even ver gevorderd stadium zijn, want alleen al hierdoor kunnen de resultaten verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis.
-
Alles wat u altijd al hebt willen weten over de Belgische gezondheidszorg
KCE en European Observatory (WHO) maken samen overzicht Naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU wordt deze week een gedetailleerde beschrijving van het Belgische gezondheidssysteem voorgesteld. Dit rapport werd gemaakt door Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) op vraag van het European Observatory on Health Systems and Policies (WHO).
-
Oproep tot deelname aan de studie van het KCE “Burn-out bij Huisartsen: hoe voorkomen en genezen?”
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werkt op dit moment in samenwerking met het Centre METICES van de ULB, de vakgroep SOCO van de VUB en het CUMG-ULB aan de studie ‘Burn-out bij huisartsen: hoe voorkomen en genezen?’ en zoekt deelnemers om tot dit onderzoek bij te dragen. De problematiek van de burn-out De problematiek van de burn-out bij huisartsen was nog nooit zo verontrustend. De laatste jaren stijgt het aantal gevallen immers voortdurend.
-
Dementie: vier werkzame alternatieven voor geneesmiddelen
Bij de behandeling van mensen met dementie zijn geneesmiddelen niet echt van groot nut, maar zijn er alternatieve oplossingen? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht dertig vormen van aanpak zonder geneesmiddelen. Voor vier van hen vonden de onderzoekers voldoende betrouwbare studies die wijzen op werkzaamheid. Vooral het opleiden en psychosociaal ondersteunen van de mantelzorger blijkt doeltreffend te zijn. Aangepaste opleidingen aan zorgverleners verminderen het gebruik van dwangmaatregelen in instellingen.
-
Burnout bij huisartsen: hoe aanpakken?
Hoeveel huisartsen er in België exact aan burnout lijden is niet bekend, maar het is wel zeker dat het probleem niet zeldzaam is. Huisartsen staan inderdaad vaak onder hoge werkdruk, en de patiënten zijn veeleisender geworden. Artsen zijn ook niet snel geneigd om zelf een arts te raadplegen. Burnout bij een huisarts kan bovendien onrechtstreeks de gezondheid van zijn patiënten aantasten.
-
Recht op hospitalisatieverzekering voor chronisch zieken en gehandicapten: geen reden om bescherming stop te zetten
Sinds 2007 (wet Verwilghen) hebben chronisch zieken en gehandicapten jonger dan 65 jaar het recht om een hospitalisatieverzekering af te sluiten bij een private verzekeraar, onder bepaalde voorwaarden. Vooraleer de maatregel te verlengen tot na juni 2012 wilde de wetgever een evaluatie laten uitvoeren door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), in samenwerking met Assuralia (de Beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen) en patiëntenverenigingen.
-
Rusthuizen gaan komende jaren best niet op rust
Over 15 jaar is 1 op 5 Belgen ouder dan 65 jaar, en bijna 3% van de bevolking ouder dan 85. Met het oog op de vergrijzing vroegen de beleidsmakers aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een wetenschappelijke raming van het aantal plaatsen die de volgende 15 jaar in rusthuizen nodig zullen zijn. Dankzij de samenwerking met het Federaal Planbureau werd er een projectiemodel ontwikkeld. Daaruit blijkt dat er 149.000 tot 177.000 bedden zullen nodig zijn in 2025. Jaarlijks komt dit neer op 1.600 tot 3.500 nieuwe plaatsen, afhankelijk van het scenario.