Het uitsluiten van ernstige hersenbeschadiging na een mild hoofdtrauma

Exclure les lésions cérébrales sévères après un traumatisme crânien léger

Deze KCE has read for you werd opgesteld door Dominique Roberfroid en Lorena San Miguel

DOWNLOAD DE VOLLEDIGE VERSIE VAN DEZE KCE HAS READ FOR YOU

KERNBOODSCHAPPEN VAN DE OORSPRONKELIJKE PUBLICATIE

  • Bij volwassen patiënten met een mild hoofdtrauma wordt vaak een CT-scan afgenomen, om een ernstige hersenbeschadiging uit te sluiten. Nochtans ligt hun risico op dergelijk letsel laag.
  • De New Orleans Criteria en de Canadian CT Head Rule zijn twee betrouwbare klinische algoritmen om volwassen patiënten met een zeer laag risico op ernstige hersenbeschadiging te identificeren en bij wie een CT-scan dus kan worden vermeden.
  • In de bestudeerde populatie bedraagt de prevalentie van ernstig hersenletsel na een mild hoofdtrauma 7,1% (95% CI: 6,8% - 7,4%). Als er op basis van de Canadian Head CT Rule geen signalen zijn, daalt de probabiliteit op een ernstig hersenletsel naar 0,31% (95% CI: 0% - 4,7%). Bij gebrek aan signalen op basis van de New Orleans Criteria daalt de probabiliteit naar 0,61% (95% CI: 0,08% - 6,0%).
  • Een combinatie van anamnese en klinisch onderzoek in de beslissingsalgoritmen kan de patiënten met een mild hoofdtrauma, die een laag risico op ernstige hersenbeschadiging lopen, identificeren. Het gebruik van deze klinische algoritmen kan het aantal CT-scans doen dalen.
WAT IS KCE HAS READ FOR YOU?

inter

KCE has read for you is een samenvatting van een recent gepubliceerd hoogkwalitatief systematisch literatuuroverzicht of health technology assessment, dat relevant is voor het Belgische gezondheidszorgsysteem.

KCE has read for you is niet gebaseerd op onderzoek dat werd gevoerd door het KCE, maar de oorspronkelijke publicatie werd wel geëvalueerd en gecontextualiseerd door KCE-onderzoekers.

Meer details over de methodologie kan u vinden op de KCE-website.

doc

Dit document bevat

  • De belangrijkste bevindingen uit de geëvalueerde publicatie
  • Een contextualisering binnen het Belgische gezondheidssysteem
Cross

Het document bevat geen

  • Aanbevelingen
  • Gedetailleerde omschrijvingen

 

Band

Betrouwbare oorspronkelijke publicatie

De methodologische kwaliteit van het systematisch literatuuroverzicht werd kritisch geëvalueerd met behulp van de AMSTAR tool.

CONTACTPERSOON
Gudrun Briat (NL)
+32 (0)2 287 33 54
+32 (0)475 27 41 15
Published on: 
06-12-2016