Nieuwe behandelingen van inoperabel of gemetastaseerd kwaadaardig melanoom

NEW PHARMACEUTICALS FOR UNRESECTABLE OR METASTATIC MALIGNANT MELANOMA

Deze KCE has read for you werd opgesteld door Lorena San Miguel en Nadia Benahmed​

pdf bestandDOWNLOAD DE VOLLEDIGE VERSIE VAN DEZE KCE HAS READ FOR YOU (233 kB)

KERNBOODSCHAPPEN

 • Het Norwegian Knowledge Centre for the Health Services publiceerde in november 2015 een studie over de werkzaamheid en de kosteneffectiviteit van zeven nieuwe moleculen voor de behandeling van inoperabel of gemetastaseerd kwaadaardig melanoom bij volwassenen. De gegevens van 17 RCT’s werden geanalyseerd.
   
 • Voor de globale overleving (over een periode van twee jaar) hebben nivolumab of pembrolizumab als monotherapie, en de combinatie nivolumab+ipilimumab, vemurafenib+cobimetinib en dabrafenib+trametinib de hoogste probabiliteit om beter te zijn dan de andere behandelstrategieën.
   
 • Wat de veiligheid betreft, hebben nivolumab en pembrolizumab de laagste probabiliteit op ernstige, ongewenste bijwerkingen, maar de kwaliteit van bewijs was laag.
   
 • De kosteneffectiviteitsanalyse met alle interventies toont aan dat, op basis van de prijzen in Noorwegen, de ICER van al deze nieuwe behandelingen hoger ligt dan 100 000 euro per QALY.
WAT IS KCE HAS READ FOR YOU?

inter

KCE has read for you is een samenvatting van een recent gepubliceerd hoogkwalitatief systematisch literatuuroverzicht of health technology assessment, dat relevant is voor het Belgische gezondheidszorgsysteem.

KCE has read for you is niet gebaseerd op onderzoek dat werd gevoerd door het KCE, maar de oorspronkelijke publicatie werd wel geëvalueerd en gecontextualiseerd door KCE-onderzoekers.

Meer details over de methodologie kan u vinden op de KCE-website.

doc

Dit document bevat

 • De belangrijkste bevindingen uit de geëvalueerde publicatie
 • Een contextualisering binnen het Belgische gezondheidssysteem
Cross

Het document bevat geen

 • Aanbevelingen
 • Gedetailleerde omschrijvingen

 

Band

Betrouwbare oorspronkelijke publicatie

De methodologische kwaliteit van het systematisch literatuuroverzicht werd kritisch geëvalueerd met behulp van de AMSTAR tool.

CONTACTPERSOON
Gudrun Briat (NL)
+32 (0)2 287 33 48
+32 (0)475 769 766
Published on: 
23-05-2016