KCE en Huisarts 08 (december 2017)

Van alle KCE-activiteiten van de afgelopen maanden zal vooral één​​ belangrijk onderwerp u ongetwijfeld interesseren: de handleiding voor de aanpak van lage rugpijn. Het is immers niet altijd evident om uit de talrijke behandelopties een keuze te maken, én daarbij nog rekening te houden met de wensen van de patiënt. Om maar te zwijgen over de maatregelen inzake werkhervatting (of niet), waar recent een aantal belangrijke wijzigingen werden doorgevoerd.

Om u bij dit alles te ondersteunen, ontwikkelden we een interactieve tool. Deze werd getest door vertegenwoordigers van Domus Medica, die lid waren van onze werkgroep. We hopen dat u er in uw dagelijkse praktijk volop gebruik van zal maken!

Andere onderwerpen hebben meer zijdelings te maken met huisartsgeneeskunde, maar zullen misschien toch uw aandacht trekken: gezondheidszorg in de gevangenis, het gebruik van automatische defibrillatoren, de planning van het medisch aanbod of het toekomstige EBP-plan dat door de minister werd gevraagd.

We wensen u veel leesplezier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Een handleiding voor de aanpak van lage rugpijn

Lowbackpain

In onze vorige nieuwsbrief kondigden wij de publicatie aan van een nieuwe klinische richtlijn voor rugpijn.  Deze werd nu in een interactief zorgpad gegoten, een meer gebruiksvriendelijke en pragmatische vorm. Met dit zorgpad kan u voor elke patiënt de meest logische behandeling bepalen, afhankelijk van de duurtijd van zijn probleem.

Moet het aantal defibrillatoren voor het grote publiek worden uitgebreid?

De kwestie van het nut en de prijs van externe automatische defibrillatoren (AED’s-Automatic External Defibrillators) werd aan het KCE voorgelegd. Het antwoord is niet zo eenvoudig! Als ze in ideale omstandigheden worden gebruikt zijn de toestellen zonder enige twijfel werkzaam, ... maar de realiteit is anders. 

Defibrillator

Gezondheidszorg in de gevangenis: een centrale rol voor de huisarts

Prisons

Daarnaast is er momenteel de politieke wil om de penitentiaire zorg over te dragen van Justitie naar Volksgezondheid. Ter voorbereiding van deze overdracht, werd aan het KCE gevraagd om na te denken over een optimale zorgorganisatie, die eveneens beantwoordt aan de internationale normen.

Een globaal plan voor Evidence Based Practice in België

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil een ‘Federaal EBP-Programma’ lanceren, dat alle actoren die in ons land Evidence-Based Practice tools ontwikkelen, op een coherente manier samenbrengt  Image newsletter

Planning van het medisch aanbod – het KCE helpt een handje

Student

In de schaduw van het grote politieke tumult rond de artsenquota vroeg de Planningscommissie Medisch Aanbod aan het KCE om zijn wiskundig model, dat overigens wordt beschouwd als één van de meest volledige van Europa, te helpen ‘finetunen’.

VOLG ONS OP: 

 

Twitter account Linkedin Youtube Facebook

Uw feedback is altijd welkom feedback

CONTACTPERSOON
Gudrun Briat (NL)
+32 (0)2 287 33 54
+32 (0)475 274 115
JAARVERSLAG
Published on: 
14-12-2017