Een handleiding voor de aanpak van lage rugpijn

Lowbackpain

In onze vorige nieuwsbrief kondigden wij de publicatie aan van een nieuwe klinische richtlijn voor rugpijn.  Deze werd nu in een interactief zorgpad gegoten, een meer gebruiksvriendelijke en pragmatische vorm. Met dit zorgpad kan u voor elke patiënt de meest logische behandeling bepalen, afhankelijk van de duurtijd van zijn probleem.

De aanpak wordt onderverdeeld in drie stadia:

  • Anamnese en klinisch onderzoek: waaraan te denken, wat uit te sluiten? (met verwijzing naar de rode vlaggen); welk bijkomend onderzoek is nodig? (meestal geen enkel, en we leggen uit waarom); hoe het risico op chroniciteit inschatten? (met een aantal praktische tools in de vorm van snelle vragenlijsten).
  • Aanpak: afhankelijk van de situatie (risico op chroniciteit, signalen van verbetering, enz.), adviseert u zelfmanagement, kinesitherapie (wat we niet altijd aanbevelen), manuele technieken, psychologische interventies, of verwijst u de patiënt door naar een specialist. Telkens worden in ‘popups’ de verschillende begrippen uitgelegd.
  • Werkgerelateerde aspecten: in dit domein waren er de laatste jaren veel ontwikkelingen, zowel op het vlak van kennis als van wetgeving. We informeren u kort en bondig over wat u moet doen, afhankelijk van de situatie van uw patiënt.

Het is de eerste keer dat de ontwikkeling van een zorgpad zoveel vertegenwoordigers van verschillende disciplines en patiënten rond de tafel verzamelde. Zowel Domus Medica en SSMG als de verenigingen van kinesitherapeuten, osteopaten en chiropractici, en alle betrokken specialisaties speelden een actieve rol. De meesten van hen promoten trouwens de tool via hun website.

Bekijk de tutorial met een korte demonstratie van de interactieve tool

Lees de synthese over de denkoefening achter de ontwikkeling van het zorgpad

 

CONTACTPERSOON
Gudrun Briat (NL)
+32 (0)2 287 33 54
+32 (0)475 274 115
JAARVERSLAG
Published on: 
14-12-2017