Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- (-) Remove Klinische praktijkrichtlijnen filter Klinische praktijkrichtlijnen (9)
- Biologische en genetische diagnostische testen (4) Biologische en genetische diagnostische testen-filter toepassen
- Gynecologie, zwangerschap en bevalling (4) Gynecologie, zwangerschap en bevalling-filter toepassen
- (-) Remove Kanker filter Kanker (9)
- Medische beeldvorming (1) Medische beeldvorming-filter toepassen
- (-) Remove Preventie, screening en vaccinatie filter Preventie, screening en vaccinatie (9)
- Urologie en nierziekten (1) Urologie en nierziekten-filter toepassen
-
Oncogenetische testen, diagnostiek en opvolging bij het syndroom van Birt-Hogg-Dubé, het FAMMM-syndroom en neurofibromatose type 1 en 2
KCE Reports 243A (2015) Dit rapport is onderdeel van een reeks van 4 rapporten over het genetisch testen op een erfelijke aanleg voor bepaalde kankers. De huidige studie heeft betrekking op een aantal zeldzame familiale aandoeningen die huidproblemen en kanker veroorzaken: het syndroom van Birt-Hogg-Dubé, het FAMMM syndroom en neurofibromatose. Door de zeldzaamheid van deze aandoeningen is het voor de artsen die het bestaan ervan vermoeden, niet altijd duidelijk welke aanpak de beste is.
-
Oncogenetische testen voor personen met erfelijke endocriene kankersyndromen
KCE Reports 242A (2015) Het huidige rapport is onderdeel van een reeks van 4 rapporten over genetische testen op erfelijke aanleg voor kanker, en gaat over endocriene kankers (Multiple Endocrine Neoplasia - MEN, von Hippel-Lindau syndroom, paragangliomen en feochromocytomen). Door de zeldzaamheid van de aandoeningen is het voor de artsen die het bestaan van zulke aandoening vermoeden, niet altijd duidelijk welke aanpak de beste is.
-
Oncogenetische testen en follow-up van vrouwen met erfelijke borst- of ovariumkanker, Li-Fraumeni-syndroom en Cowden-syndroom
KCE Reports 236A (2015) Dat er een nauw verband is tussen genetica en kanker wordt dagelijks opnieuw door de wetenschap bevestigd. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceerde een studie over testen waarmee een familiale aanleg tot het ontwikkelen van borstkanker kan worden opgespoord. In die studie worden klinische richtlijnen geformuleerd bestemd voor de centra voor genetica. Zij begeleiden en testen steeds meer vrouwen, die bezorgd zijn dat ze een genetisch risico lopen of overdragen. Meer Lezen...
-
Een beslishulp bij de vraag naar prostaatkankeropsporing met de PSA test
KCE Reports 224A (2014) Moet ik mij laten testen op prostaatkanker? Het is een vraag die vele mannen vanaf de leeftijd van 55 jaar zich stellen, zelfs zonder specifieke klachten. Daarom ontwikkelden LUCAS KU Leuven in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK), en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) elk een hulpmiddel om hen goed geïnformeerd een beslissing te helpen nemen. Het ene (LUCAS & VLK) is bedoeld voor de patiënt zelf, het andere (KCE) om door de arts gebruikt te worden tijdens de consultatie.
-
Oncogenetische testen voor Lynch syndroom en familiale adenomateuze polypose
KCE Reports 220A (2014) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE)ontwikkelde samen met het College voor Genetica en het College voor Oncologie praktijkrichtlijnen voor oncogenetische testen bij colorectale kanker. De richtlijnen beschrijven de selectie van patiënten met een verhoogd risico op een erfelijke vorm van colorectale kanker, met name Lynch syndroom en Familiale adenomateuze polyposis (FAP).
-
Borstkankeropsporing: boodschappen ter ondersteuning van een geïnformeerde keuze
KCE Reports 216A (2014) Zal ik een screeningsonderzoek van de borsten laten doen of niet? Verbetert dit mijn kansen op overleving? Zijn er ook nadelen aan de screening? Wat gebeurt er als er een afwijking wordt ontdekt? Deze en vele andere vragen kunnen vrouwen zich stellen als hen een borstkankeronderzoek wordt aangeboden. Om bewust te kunnen kiezen voor een screening (of niet) moet een vrouw vooraf duidelijk en volledig geïnformeerd worden over de voor- en nadelen en de gevolgen van (niet-) screening.
-
Opsporing van borstkanker tussen 70 en 74 jaar
KCE Reports 176A (2012) Vandaag worden de Belgische vrouwen van 50 tot 69 jaar uitgenodigd om zich gratis te laten screenen op borstkanker. Door de stijgende levensverwachting stelt zich nu de vraag of dit georganiseerde screeningsprogramma moet worden uitgebreid naar vrouwen van 70 tot 74 jaar. Vandaag zijn er 4 landen binnen de EU die dit voorzien: Frankrijk, Nederland, Spanje en Zweden. In zijn 4erapport over borstkankerscreening stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vast dat dergelijke screening niet noodzakelijk steeds meer voordelen dan nadelen zou opleveren.
-
Borstkankerscreening : hoe vrouwen met een verhoogd risico identificeren - welke beeldvorming gebruiken ?
KCE Reports 172A (2012) Alle vrouwen in België tussen 50 en 69 jaar worden 1 maal om de 2 jaar door de overheid uitgenodigd voor een borstonderzoek met mammografie. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) oordeelde in 2010 (KCE-rapport 129) dat het niet opportuun was om deze georganiseerde borstkankerscreening uit te breiden naar vrouwen vanaf 40 jaar. Bij vrouwen met een verhoogd risico kan een vervroegde screening wel een optie zijn. Dit verhoogde risico , de frequentie en methode van screenen worden best op een gestandaardiseerde manier bepaald.
-
Borstkankerscreening.
KCE Reports 11A (2005) Borstkankerscreening met mammografie (een radiografie van de borst) tracht de nare gevolgen van laattijdig ontdekte borstkanker te voorkomen. Zoals iedere medische interventie, heeft borstkankerscreening ook bijwerkingen. Om optimaal van de werking van borstkankerscreening te profiteren, moeten de bijwerkingen zo laag mogelijk gehouden worden.