Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- (-) Remove Klinische praktijkrichtlijnen filter Klinische praktijkrichtlijnen (6)
- Methodologie en databanken (1) Methodologie en databanken-filter toepassen
-
Revascularisatie bij perifeer vaatlijden van de onderste ledematen
KCE Reports 221A (2014) Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) in de benen is een aandoening waarbij de slagaders vernauwen. De meest voorkomende beginklacht is pijn in het been na het stappen van een zekere afstand, die opnieuw verdwijnt bij rust. Eén op vijf patiënten krijgt te maken met ernstigere klachten en moet naar het ziekenhuis voor een behandeling. Wanneer de ziekte verder evolueert kan de patiënt last krijgen van moeilijk genezende wonden, en soms is een amputatie nodig.
-
Algemeen kader voor een multidisciplinair kwaliteitshandboek voor cardiale netwerken
KCE Reports 213A (2013)
-
Diagnose en behandeling van spataders in de benen
KCE Reports 164A (2011) Spataders in de benen kunnen worden verwijderd door een klassieke operatie, de zogenaamde ‘stripping’. Er bestaan vandaag ook nieuwere, mindere invasieve methoden. De ader wordt daarbij via een katheter met laser of radiofrequentie van binnenuit dichtgeschroeid, of verschrompelt na de inspuiting van een vloeistof of schuim (sclerotherapie). Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekeek de doeltreffendheid en de veiligheid van deze technieken.
-
Pacemakertherapie voor bradycardie in België
KCE Reports 137A (2010) Na Duitsland heeft België het hoogste aantal pacemaker implantaties in West-Europa: 11 per 10.000 inwoners. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) kon voor de grote verschillen met de andere West-Europese landen geen demografische of medische verklaring geven. Voor veel van de indicaties en symptomen waarvoor pacemakers vandaag worden aanbevolen, is het nut niet aangetoond door goede wetenschappelijke studies. Daarnaast ontbreken in België de gegevens om het gebruik van pacemakers kritisch te beoordelen.
-
Rapid Assessment: Cardiovasculaire Primaire Preventie in de Belgische Huisartspraktijk
KCE Reports 52A (2007) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zet in samenwerking met Domus Medica de wetenschappelijke stand van zaken voor primaire preventie van hart- en vaatziekten in België op een rij. Primaire preventie is het voorkomen van aandoeningen bij in principe gezonde personen. Het risico voor hart- en vaatziekten hangt samen met een reeks factoren. Het risico moet daarom globaal bekeken worden en niet per risicofactor apart. Rookstop is de meest kosteneffectieve maatregel en is zelfs kostenbesparend.
-
Variaties in de ziekenhuispraktijk bij acuut myocardinfarct in België.
KCE Reports 14A (2005) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg vergeleek de kosten en het resultaat van de behandeling van een hartinfarct in alle Belgische ziekenhuizen. Er waren geen aantoonbare verschillen in de sterfte maar daarentegen wel grote verschillen in gemaakte kosten. Deze zijn voornamelijk toe te schrijven aan de organisatie van de ziekenhuiszorg in ons land. Een verbeterde zorgorganisatie kan daarom veel overbodige kosten besparen.