Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel) (2) Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel)-filter toepassen
- Biologische en genetische diagnostische testen (1) Biologische en genetische diagnostische testen-filter toepassen
- Geneesmiddelen (1) Geneesmiddelen-filter toepassen
- Hersenen en neurologische aandoeningen (1) Hersenen en neurologische aandoeningen-filter toepassen
- Organisatie van de zorg (3) Organisatie van de zorg-filter toepassen
-
Totale Genoomsequencing: uitdagingen en organisatie opties voor het Belgische systeem
KCE Reports 300A (2018) Bij een ‘klassieke’ genetische analyse worden enkel bepaalde genen onderzocht. Door de technologische vooruitgang en de dalende prijzen wordt het binnenkort echter mogelijk om het volledige DNA (= genoom) van een persoon in één keer te ontcijferen. Maar wat met de zeer gevoelige informatie die daarbij aan het licht komt ... en waarnaar eigenlijk niet expliciet was gevraagd, of die nog niet correct kan worden geïnterpreteerd? Deze (r)evolutie roept veel ethische, financiële en organisatorische vragen op.
-
Praktijkgerichte klinische studies gefinancierd met publieke middelen
KCE Reports 246A (2015) Vele vraagstukken in de gezondheidszorg worden niet in klinische studies onderzocht door de farmaceutische industrie, terwijl ze toch een groot maatschappelijk belang hebben.
-
Organisatie en financiering van genetische diagnostiek in België
KCE Reports 65A (2007) De Centra voor Menselijke Erfelijkheid werden 20 jaar geleden opgericht om genetische testen uit te voeren en erfelijkheidsadvies te geven aan de betrokkenen (‘genetische counseling’), waarbij onder andere de testresultaten worden uitgelegd . In opdracht van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekeken Yellow Window Management Consultants en internationale experts de activiteiten en de inkomsten en uitgaven van deze Centra. Het KCE rapport dringt aan op meer transparantie tegenover de ziekteverzekering.
-
Organisatie en Financiering van Musculoskeletale en Neurologische Revalidatie in België
KCE Reports 57A (2007) Het terugbetalingssysteem voor locomotorische revalidatie is erg ingewikkeld. Tussen 2000 en 2004 is het budget verhoogd van 57 miljoen euro naar 87 miljoen euro, waarmee het naar verhouding sterker toenam dan het globale RIZIV-budget. Welke resultaten en kwaliteit daar tegenover staan is ongekend, want niet gemeten. Dat besluit het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in samenwerking met UZLeuven, VUB, UA en Deloitte Consulting op vraag van Minister Demotte. Het KCE doet concrete aanbevelingen om de organisatie van revalidatie in België te verbeteren.
-
Orthopedisch Materiaal in België: Health Technology Assessment
KCE Reports 56A (2007) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft in samenwerking met de KU Leuven en Deloitte Consulting de werkzaamheid en de kosteneffectiviteit van orthopedische braces onderzocht. Het prijskaartje voor patiënt en ziekteverzekering liggen in België beduidend hoger dan in de andere landen in de vergelijking. Het KCE pleit voor meer prijstransparantie en voor een medisch gebruik en terugbetaling gebaseerd op werkzaamheid en veiligheid.