Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- Endocrinologie, diabetes en leverziekten (1) Endocrinologie, diabetes en leverziekten-filter toepassen
- Geneesmiddelen (1) Geneesmiddelen-filter toepassen
- Geriatrie, chronische ziekten (1) Geriatrie, chronische ziekten-filter toepassen
- Hematologie en transfusie (1) Hematologie en transfusie-filter toepassen
- Kanker (2) Kanker-filter toepassen
- Neus-, keel- en oorziekten (1) Neus-, keel- en oorziekten-filter toepassen
- Organisatie van de zorg (3) Organisatie van de zorg-filter toepassen
- Pediatrie (1) Pediatrie-filter toepassen
- Urologie en nierziekten (1) Urologie en nierziekten-filter toepassen
-
Kwaliteitsindicatoren voor de aanpak van hoofd- en halskanker
KCE Reports 305A (2019) In België nemen het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), het Kankerregister en het College voor Oncologie al een aantal jaren initiatieven om de zorgkwaliteit voor kankerpatiënten te verbeteren. Deze keer werd de zorg voor mensen met hoofd- en halskanker onder de loep genomen. Het KCE stelde samen met klinische experten een set van kwaliteitsindicatoren en te behalen doelstellingen op, en evalueerde aan de hand daarvan de zorg die in de Belgische ziekenhuizen wordt aangeboden.
-
Benodigde ziekenhuiscapaciteit in 2025 en criteria voor aanbodbeheersing van complexe kankerchirurgie, radiotherapie en materniteit
KCE Reports 289A (2017) In het kader van haar plannen voor de hervorming van het ziekenhuislandschap vroeg minister De Block aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om na te gaan hoeveel bedden de Belgische algemene ziekenhuizen in 2025 nodig zullen hebben. Het blijkt dat er vandaag in het algemeen al teveel capaciteit is, en dat deze trend zich zal voortzetten. De grote uitzondering hierop zijn de bedden voor geriatrie en revalidatie, waaraan er nu reeds een tekort is, dat alleen maar zal toenemen.
-
Hoe kan dagchirurgie in België verder worden uitgebreid?
KCE Reports 282A (2017) Dankzij de medische vooruitgang neemt dagchirurgie steeds meer toe. Minister van Volksgezondheid De Block wil er, binnen het kader van de ziekenhuishervorming, ook meer op inzetten. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) maakte een staat op van de huidige situatie in België en ging na hoe meer ingrepen kunnen verschuiven van een ‘klassieke’ ziekenhuisopname naar dagchirurgie. Zo kunnen voor een cataractoperatie vandaag de meeste Belgische patiënten dezelfde dag nog naar huis, net zoals in andere landen.
-
Organisatie en financiering van chronische dialyse in België
KCE Reports 124A (2010) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekeek de organisatie, financiering en kosten van dialyse in België. Ondanks financiële stimulansen voor de alternatieve, iets goedkopere dialysevormen blijft de duurdere ziekenhuishemodialyse de meest gebruikte procedure. Uit het onderzoek blijkt dat deze vorm van dialyse voor ziekenhuizen en artsen financieel het meest interessant is. Voor de meeste patiënten zijn er geen duidelijke medische redenen om voor de ene of de andere vorm van dialyse te kiezen.
-
Organisatie van palliatieve zorg in België
KCE Reports 115A (2009) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de situatie van de palliatieve patiënten in België, in samenwerking met de federaties voor palliatieve zorg en universitaire teams (K.U.Leuven, Universiteit Antwerpen, UCL en UGent). De status van palliatieve patiënt zou moeten worden toegekend op basis van de behoeften van de persoon i.p.v. op basis van zijn levensverwachting. De patiënt zou meestal thuis willen verzorgd worden en overlijden.
-
Hoorapparaten in België: health technology assessment
KCE Reports 91A (2008) Wanneer de Belg bij het ouder worden slechter gaat horen en een hoorapparaat koopt, dan kiest hij dikwijls voor de duurdere soorten. Bovenop het bedrag dat de ziekteverzekering betaalt, legt hij per hoorapparaat vaak tussen de 500 en 1000 € uit eigen portemonnee bij. Dit bedrag wordt verdubbeld indien hij voor beide oren een hoorapparaat wil. Nochtans bieden dergelijke duurdere en meer gesofistikeerde hoorapparaten voor veel patiënten geen duidelijke voordelen.
-
Farmacologische en chirurgische behandeling van obesitas. Residentiële zorg voor ernstig obese kinderen in België.
KCE Reports 36A (2006) Operaties om ernstig obese mensen gewicht te helpen verliezen (bariatrische chirurgie) zouden moeten worden terugbetaald, onder strikte voorwaarden. Geneesmiddelen om te vermageren hebben bij obesitas hun nut niet bewezen. Hun terugbetaling is daarom niet opportuun. De residentiële begeleiding van zwaarlijvige kinderen kost de ziekteverzekering jaarlijks 58.000 euro per kind. De doeltreffendheid op lange termijn van zulke behandeling moet daarom worden bekeken.
-
Studie naar een alternatieve financiering van bloed en labiele bloedderivaten in de ziekenhuizen.
KCE Reports 12A (2005) Bloedtransfusies zijn waardevol. Bloed wordt gratis afgestaan als een onbaatzuchtige dienst aan de gemeenschap. Bloed wordt echter ook zeldzamer, deels omdat de behoeften toenemen door de vergrijzing, deels omdat meer bloedgevers worden uitgesloten uit voorzorgsmaatregelen (preventie van door bloed overdraagbare aandoeningen). Ondanks deze voorzorgen en de hoog geprezen kwaliteit van het Rode Kruis blijft bloedtransfusie een transplantatie van weefsel: het zal nooit geheel veilig zijn.