Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- 2005 (3) 2005-filter toepassen
- 2006 (2) 2006-filter toepassen
- 2007 (1) 2007-filter toepassen
- 2008 (1) 2008-filter toepassen
- 2010 (2) 2010-filter toepassen
- 2011 (3) 2011-filter toepassen
- 2012 (3) 2012-filter toepassen
- 2013 (3) 2013-filter toepassen
- 2014 (2) 2014-filter toepassen
- 2016 (4) 2016-filter toepassen
- 2017 (2) 2017-filter toepassen
- 2018 (1) 2018-filter toepassen
- 2019 (3) 2019-filter toepassen
- 2020 (2) 2020-filter toepassen
- Geneesmiddelen (2) Geneesmiddelen-filter toepassen
- Geriatrie, chronische ziekten (3) Geriatrie, chronische ziekten-filter toepassen
- Gynecologie, zwangerschap en bevalling (1) Gynecologie, zwangerschap en bevalling-filter toepassen
- Medische beeldvorming (1) Medische beeldvorming-filter toepassen
- Organisatie van de zorg (24) Organisatie van de zorg-filter toepassen
- Preventie, screening en vaccinatie (1) Preventie, screening en vaccinatie-filter toepassen
-
Het beheer van de ziekenhuiscapaciteit in België tijdens de eerste golf van de COVID-19 pandemie
KCE Reports 335A (2020) Na afloop van de eerste coronagolf kreeg het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de opdracht om de werking en de maatregelen van het Hospital & Transport Surge Capacity comité onder de loep te nemen. Vóór de crisis waren er geen plannen om dergelijk comité op te richten, maar bij de uitbraak van de pandemie kwam het tot stand op initiatief van enkele experten van de overheid en het terrein. Bedoeling was dat het adviezen gaf over het beheer van de ziekenhuiscapaciteit.
-
De performantie van het Belgische gezondheidssysteem: evaluatie van de billijkheid
KCE Reports 334A (2020) Spijtig genoeg heeft niet iedereen een goede gezondheid, en dezelfde behoefte aan zorg. In onze Belgische gezondheidzorg, die gebaseerd is op solidariteit, wil men deze ongelijkheid zoveel mogelijk opvangen. Maar krijgen mensen met dezelfde behoefte aan gezondheidszorg er in ons land wel in dezelfde mate toegang toe? Of anders gezegd, is de toegang tot onze zorg billijk? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ging dit met een nieuwe methode na.
-
Verpleegkundige bestaffing voor een veilige(re) zorg in acute ziekenhuizen
KCE Reports 325A (2019) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en de KU Leuven stelden vast dat een verpleegkundige in de Belgische ziekenhuizen voor gemiddeld 9,4 patiënten moet zorgen. De internationaal aanvaarde norm voor een veilige zorgomgeving bedraagt nochtans ten hoogste 8 patiënten per verpleegkundige. Het KCE pleit er dan ook voor dat de overheid jaarlijks bijkomende middelen investeert, en dat ze erop toeziet dat deze effectief worden gebruikt om het aantal patiënten per verpleegkundige te verlagen en dit op de diensten waar dit het meest nodig is.
-
De organisatie van materniteiten in België
KCE Reports 323A (2019) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) berekende dat een materniteit jaarlijks minstens 557 bevallingen moet uitvoeren, om de kostprijs per bevalling te kunnen verlagen tot die van de efficiëntere materniteiten, en zonder dat daarbij de goede zorg in het gedrang komt. Verder moet elke vrouw (tussen 15 en 49 jaar) in ons land binnen een veilige tijdslimiet een materniteit met de wagen kunnen bereiken. Op basis van die criteria, dus een gegarandeerde efficiëntie, kwaliteit en toegankelijkheid, zouden 17 kleine materniteiten kunnen worden gesloten.
-
Globale impact en verdelingseffecten van sociale bescherming tegen gezondheidszorguitgaven
KCE Reports 309A (2019)
-
Financiering van ziekenhuisverblijven met een grote variabiliteit in het zorgproces
KCE Reports 302A (2018) Voor de hervorming van de Belgische ziekenhuisfinanciering voorziet minister van Volksgezondheid De Block een indeling van de ziekenhuisverblijven in drie clusters, op basis van zorgvariabiliteit. Voor elke cluster wordt een andere financiering voorzien. De minister vroeg het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om na te gaan welke lessen kunnen worden getrokken uit de manier waarop andere landen hoogvariabele zorg financieren.
-
Benodigde ziekenhuiscapaciteit in 2025 en criteria voor aanbodbeheersing van complexe kankerchirurgie, radiotherapie en materniteit
KCE Reports 289A (2017) In het kader van haar plannen voor de hervorming van het ziekenhuislandschap vroeg minister De Block aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om na te gaan hoeveel bedden de Belgische algemene ziekenhuizen in 2025 nodig zullen hebben. Het blijkt dat er vandaag in het algemeen al teveel capaciteit is, en dat deze trend zich zal voortzetten. De grote uitzondering hierop zijn de bedden voor geriatrie en revalidatie, waaraan er nu reeds een tekort is, dat alleen maar zal toenemen.
-
Hoe kan dagchirurgie in België verder worden uitgebreid?
KCE Reports 282A (2017) Dankzij de medische vooruitgang neemt dagchirurgie steeds meer toe. Minister van Volksgezondheid De Block wil er, binnen het kader van de ziekenhuishervorming, ook meer op inzetten. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) maakte een staat op van de huidige situatie in België en ging na hoe meer ingrepen kunnen verschuiven van een ‘klassieke’ ziekenhuisopname naar dagchirurgie. Zo kunnen voor een cataractoperatie vandaag de meeste Belgische patiënten dezelfde dag nog naar huis, net zoals in andere landen.
-
Governancemodellen voor samenwerking tussen ziekenhuizen
KCE Reports 277A (2016) In het kader van de hervorming van het ziekenhuislandschap bepaalde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De Block onlangs dat ziekenhuizen meer structureel moeten samenwerken, om hun taken beter te verdelen en de zorg te coördineren. De huidige wettelijke samenwerkingsvormen en bestuursstructuren volstaan echter niet meer om deze doelstellingen te ondersteunen.
-
Clusteren van pathologiegroepen volgens gelijkenissen tussen ziekenhuisverblijven
KCE Reports 270A (2016) In het vooruitzicht van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering publiceert het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een eerste verkennende studie over het clusteren van ziekenhuisverblijven. Voor de laagvariabele cluster werd ook een variabiliteitsanalyse uitgevoerd, om de pathologiegroepen te identificeren die in aanmerking komen voor een prospectieve forfaitaire vergoeding. Meer Lezen...
-
Organisatie en financiering van spoeddiensten in België: huidige situatie en opties voor hervorming
KCE Reports 263A (2016) In ons land heeft elk ziekenhuis een spoed, sommige zelfs meer dan één, die zich dan op verschillende locaties bevinden. Dit komt neer op 1,24 spoeddiensten per 100 000 inwoners, wat uitzonderlijk hoog is in vergelijking met andere landen. De helft van deze spoeddiensten heeft op 24u tijd echter gemiddeld minder dan 55 contacten, en nog geen 6 contacten per nacht. Ook de spreiding over het grondgebied is niet steeds rationeel. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) beveelt daarom aan om het aantal spoeddiensten te beperken.
-
De performantie van het Belgische gezondheidssysteem – Rapport 2015
KCE Reports 259A (2016) Om de drie jaar publiceert het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een check-up van ons gezondheidssysteem, samen met het RIZIV en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Het huidige rapport geeft een overzicht van de sterke en zwakke punten van het systeem over de periode 2008-2013 op basis van 106 indicatoren. Het helpt de beleidsmakers en de verantwoordelijken van het systeem bij het stellen van prioriteiten om het systeem performant te houden of zelfs te verbeteren.
-
Hoe de voorkeur van de bevolking meenemen in de beslissing tot terugbetaling van een nieuwe behandeling?
KCE Reports 234A (2014) In België beslist de minister van Volksgezondheid of een nieuwe behandeling al dan niet wordt terugbetaald. Zij doet dat op basis van advies van experten in RIZIV-commissies. Deze adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd, en gebaseerd op veel verschillende criteria die tegen elkaar worden afgewogen. Deze afweging zou rekening moeten houden met wat de Belgische burgers het belangrijkst vinden, maar tot vandaag werd hun mening hierover nooit grondig onderzocht. Op basis van een objectieve, wetenschappelijke enquête probeerde het KCE deze te achterhalen.
-
Conceptueel kader voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering
KCE Reports 229A (2014) Een hervorming van de ziekenhuisfinanciering is dringend nodig, daarover zijn de meeste actoren in de gezondheidszorg het eens. Meer en meer ziekenhuizen gaan in het rood, en het systeem is niet langer aangepast aan de noden van een vergrijzende bevolking. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de sterktes en de zwaktes van het huidige systeem en tekende een kader uit voor de toekomst.
-
Koppeling van de permanente steekproef met de ziekenhuisgegevens -Haalbaarheids- en representativiteitsstudie
KCE Reports 208A (2013) Om wetenschappelijk onderzoek van gezondheidsdata door overheidsinstellingen sneller en goedkoper te laten verlopen worden bepaalde databanken best permanent aan elkaar gekoppeld. Indien dit op een strikt beveiligde manier gebeurt, kan men daardoor herhaalde, lange en complexe procedures voor de Privacycommissie vermijden. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na een onderzoek dat het samen uitvoerde met het InterMutualistisch Agentschap (IMA), de Technische Cel (RIZIV-FOD Volksgezondheid) en het eHealth Platform.
-
Een vergelijkende studie van de financiering van ziekenhuiszorg in vijf landen
KCE Reports 207A (2013) Minister Onkelinx legt zeer binnenkort aan de ministerraad haar ‘routekaart’ voor over de toekomstige financiering van de ziekenhuizen. Ter voorbereiding vroeg de minister aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na te gaan hoe en waarom in 5 andere landen een prospectieve, forfaitaire financiering werd ingevoerd, en welke lessen daaruit kunnen worden getrokken.
-
De performantie van het Belgische gezondheidssysteem. Rapport 2012
KCE Reports 196A (2013) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg(KCE) bestudeerde samen met het RIZIV en het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) de performantie van het Belgische gezondheidssysteem. De resultaten werden vergeleken met die van 14 andere Europese landen. Uit de metingen blijkt dat er heel wat positieve scores zijn, zoals de vaccinatiegraad van de kinderen, de overleving na borst -of darmkanker op 5 jaar, de relatie met de huisarts, het toenemend gebruik van goedkopere geneesmiddelen, enz. Er is nog wel ruimte voor verbetering voor o.a.
-
Evolutie van daghospitalisatie: impact van de financiering en regelgeving
KCE Reports 192A (2012) Op vraag van het RIZIV en de Christelijke en Socialistische ziekenfondsen bekeek het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de situatie van daghospitalisatie in België. De jaarlijkse uitgaven voor daghospitalisatie stegen op 7 jaar tijd (2004-2010) met gemiddeld 4,5 %, van 307 naar bijna 400 miljoen euro. Deze stijging werd echter niet gecompenseerd door een daling van de kosten voor klassieke hospitalisatie, integendeel. De uitgaven voor klassieke hospitalisatie stegen in dezelfde periode met gemiddeld 4% per jaar van 3,82 naar 4,85 miljard euro.
-
Bepaling van het remgeld in functie van de maatschappelijke waarde van een verstrekking of product
KCE Reports 186A (2012) Remgelden bestaan in België al bijna 50 jaar, en ze zijn sterk gedifferentieerd en complex. Op vraag van het RIZIV bestudeerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een aantal belangrijke pijnpunten. Het systeem wordt best vereenvoudigd. Zo kunnen verschillen in remgelden op basis van het aantal patiënten dat de huisarts per huisbezoek ziet of de woonplaats van de patiënt worden afgeschaft. Hoe hoger de maatschappelijke meerwaarde van een medische interventie, hoe lager het remgeld zou moeten zijn.
-
Vereenvoudiging van de remgelden: toepassing op de raadplegingen en huisbezoeken van artsen
KCE Reports 180A (2012)