Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
-
Gezondheidsgeletterdheid: welke lessen trekken uit de ervaring van andere landen?
KCE Reports 322A (2019) ‘Gezondheidsgeletterdheid’ is het vermogen van een persoon om informatie over gezondheid te begrijpen, zodat hij zijn gezondheid en levenskwaliteit kan behouden of verbeteren. In België blijkt 30 tot 45% van de bevolking een problematisch niveau van gezondheidsgeletterdheid te hebben. Vele landen namen al maatregelen om de gezondheidsgeletterdheid van hun inwoners te verbeteren. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) kreeg de opdracht om hun actieplan te onderzoeken, om er lessen uit te kunnen trekken voor een eventueel Belgisch plan.
-
Hoe de organisatie van geestelijke gezondheidszorg voor ouderen verbeteren ?
KCE Report 301A (2018) De geestelijke gezondheidszorg van kinderen en volwassenen is in afzonderlijke systemen georganiseerd, maar hoe staat het met de ouderen? Hoort hun mentale zorg ook in een afzonderlijk netwerk, of kan deze worden geïntegreerd in het bestaande systeem voor ‘volwassenen’? Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) mag de leeftijd niet bepalend zijn om iemand als ‘oudere’ te beschouwen. De ouderen vormen immers een zeer heterogene bevolkingsgroep, met mensen die nog in goede vorm zijn en met andere, zeer kwetsbare personen.
-
Naar een geïntegreerd evidence-based practice plan in België
KCE Reports 291A (2017) - Update 2019 (KCE Reports 317 - The Belgian EBP Network: operationalisation of processes and governance structures for the Federal EBP Programme) De praktijk in de gezondheidszorg is steeds meer gebaseerd op wetenschappelijk bewijs (‘evidence-based’). Om de zorgverleners op de hoogte te houden van de meest recente wetenschappelijke evoluties, ontwikkelen en verspreiden talrijke beroepsorganisaties praktijkrichtlijnen (ook ‘guidelines’ genoemd).
-
Naar een aanpassing van de KCE-richtlijnen aan de behoeften van eindgebruikers
KCE Reports 284A (2017) Om hun dagelijkse praktijk te ondersteunen kunnen zorgverleners vandaag een beroep doen op klinische praktijkrichtlijnen, ook guidelines genoemd, want de geneeskunde en de gezondheidszorg in het algemeen zijn meer complex geworden. Guidelines zijn kritische samenvattingen van de meest recente medische kennis, die werden gevalideerd door de internationale wetenschappelijke wereld, en die geregeld worden geüpdatet.
-
Planning van gezondheidszorgpersoneel en gegevens over vroedvrouwen
KCE Reports 278A (2016) In 2017 publiceert de Planningscommissie Medisch aanbod een kadaster van de actieve vroedvrouwen en een inschatting van de toekomstige behoeften. Als voorbereiding hierop onderzocht het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voor dit beroep de gegevens over de opleiding en hun huidige werksituatie. De gegevens zijn duidelijk: in 2015 waren er ruim 10.000 vroedvrouwen en ze waren vooral actief in de ziekenhuizen.
-
Organisatie- en financieringsmodel voor de psychologische zorg
KCE Reports 265A (2016) Angst, stress, burnout, depressieve gevoelens, relationele of familiale problemen,…allemaal hebben we vroeg of laat te maken met moeilijke momenten in het leven, en vaak kunnen die worden overwonnen met de hulp van een hiertoe opgeleide hulpverlener. Maar omdat de ziekteverzekering psychologische zorg vandaag meestal niet terugbetaalt, blijft deze zorg moeilijk toegankelijk.