Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
-
Toekomstscenario’s voor de ontwikkeling en prijszetting van geneesmiddelen
KCE Reports 271A (2016) Twee organisaties gekend voor hun wetenschappelijk advies in de gezondheidszorg, hebben gezorgd voor een primeur: samen ontwikkelden ze toekomstige scenario’s om de spiraal van de steeds stijgende prijs voor geneesmiddelen te doorbreken. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en Zorginstituut Nederland (ZIN) brachten een internationale denktank samen die een aantal, zogezegd onwrikbare kenmerken van het huidige systeem, in vraag stelde.
-
Pistes voor een beter omkaderd off-label gebruik van geneesmiddelen
KCE Reports 252A (2015) Geneesmiddelen worden regelmatig voor een andere indicatie (bv. andere aandoening, dosering, patiëntengroep) gebruikt dan vermeld in de bijsluiter. Het gaat dus om gebruik waarvoor het geneesmiddel geen vergunning heeft. Men noemt dit off-label gebruik. Exacte cijfers voor België zijn er niet, maar geschat wordt dat in de pediatrie tot 80% en in de oncologie minstens de helft van de geneesmiddelen off-label wordt voorgeschreven. Het off-label voorschrijven behoort tot de therapeutische vrijheid van de artsen.
-
Terugbetalingssystemen voor geneesmiddelen: internationale vergelijking en beleidsaanbevelingen
KCE Reports 147A (2010)
-
Beleid voor zeldzame ziekten en Weesgeneesmiddelen
KCE Reports 112A (2009) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht het beleid rond weesgeneesmiddelen, medicijnen voor patiënten met een zeldzame ziekte. De studie gebeurde in samenwerking met Yellow Window Management Consultants. De Europese impulsen voor de ontwikkeling van deze geneesmiddelen, zoals 10 jaar marktexclusiviteit, blijken een succes te zijn. Eenmaal deze geneesmiddelen duidelijk winstgevend zijn, zou deze exclusiviteit echter eerder herzien moeten worden, zegt het KCE.
-
Farmacologische en chirurgische behandeling van obesitas. Residentiële zorg voor ernstig obese kinderen in België.
KCE Reports 36A (2006) Operaties om ernstig obese mensen gewicht te helpen verliezen (bariatrische chirurgie) zouden moeten worden terugbetaald, onder strikte voorwaarden. Geneesmiddelen om te vermageren hebben bij obesitas hun nut niet bewezen. Hun terugbetaling is daarom niet opportuun. De residentiële begeleiding van zwaarlijvige kinderen kost de ziekteverzekering jaarlijks 58.000 euro per kind. De doeltreffendheid op lange termijn van zulke behandeling moet daarom worden bekeken.
-
Effectiviteit en kosten-effectiviteit van behandelingen voor rookstop.
KCE Reports 1A (2004) Roken doodt één van iedere twee rokers, meestal door kanker, longziekte of hart- en vaatziekte (hartinfarct, beroerte of slagaderbreuk). Passief roken is ook schadelijk voor de gezondheid van de niet-roker . 22 juli 2004 (1st print), augustus 2005 (2nd print)