Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
-
Gebruik van point-of care systemen bij patiënten met orale anticoagulatie: een Health Technology Assesment
KCE Reports 117A (2009) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht het nut van een draagbaar apparaat om de stollingswaarde van het bloed te meten. Bij de patiënten die zelf het apparaat gebruiken wordt een vermindering van het aantal bloedvatincidenten vastgesteld. Bij degenen die daarbij ook hun medicatiedosis kunnen aanpassen daalt ook het sterftecijfer. Bij dit gebruik van de meter verminderen de kosten voor patiënt (als het RIZIV terugbetaalt) en gemeenschap, maar het aantal patiënten dat het apparaat zelf kan gebruiken is waarschijnlijk beperkt.
-
64-Slice computertomografie van de kransslagaders bij patiënten met vermoeden van coronaire hartziekte
KCE Reports 82A (2008) Om een kransslagadervernauwing vast te stellen gebruikt men in de Belgische ziekenhuizen steeds meer de multislice CT-scanners (MSCT). Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vergeleek ze met de klassieke onderzoekstechnieken van het hart. Het is niet aangetoond dat MSCT bijdraagt tot het voorkomen van hartaanvallen of het redden van levens. MSCT is vooral geschikt om normale kransslagaders in beeld te brengen, dus om mensen gerust te stellen. Voor het overige is het niet duidelijk dat de techniek nauwkeurig genoeg is om de andere testen te vervangen.
-
Het gebruik van natriuretische peptides in de diagnostische aanpak van patiënten met vermoeden van hartfalen
KCE Reports 24A (2005) Bloedonderzoek wordt al te vaak aangezien als het wondermiddel waarmee een arts ieder gezondheidsprobleem van een patiënt kan ontdekken. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een rapport gepubliceerd over een nieuwe bloedtest: NP (natriuretisch peptide). Deze laat artsen toe om bij patiënten met kortademigheid uit te sluiten of deze het gevolg is van een probleem van het hart. Voor wijdverspreid gebruik bij mensen zonder klachten (‘screening’) is de test niet geschikt.
-
De electieve endovasculaire behandeling van het abdominale aorta aneurysma (AAA)
KCE Reports 23A (2005) Dure, nieuwe technologie is erg aantrekkelijk. Door de harde competitie tussen industrieën en door de toenemende kosten van ontwikkeling wordt dergelijke nieuwe technologie vaak te snel op de markt gegooid. Een uitstekend voorbeeld hoe het niet moet, is invoering van de endovasculaire behandeling van een verwijding van de buikslagader in België. Na invoering werd er ongecontroleerd geëxperimenteerd met deze dure en veeleisende technologie bij veel patiënten in te veel ziekenhuizen.
-
Endovasculaire behandeling van Carotisstenose.
KCE Reports 13A (2005) In zowat alle landen staan budgetten voor gezondheidszorg onder zware druk. De hoofdreden is de toevloed van dure technologie. Daarom stelden vele landen onderzoeksbureaus in om de objectieve waarde van deze technologieën te bepalen. In één van haar jongste rapporten beschrijft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de waarde van het plaatsen van een stent in de halsslagader.