Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- 2006 (1) 2006-filter toepassen
- 2007 (1) 2007-filter toepassen
- 2008 (1) 2008-filter toepassen
- 2010 (1) 2010-filter toepassen
- 2012 (2) 2012-filter toepassen
- 2013 (1) 2013-filter toepassen
- 2014 (1) 2014-filter toepassen
- 2015 (1) 2015-filter toepassen
- 2016 (1) 2016-filter toepassen
- 2017 (1) 2017-filter toepassen
- 2019 (1) 2019-filter toepassen
- Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel) (1) Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel)-filter toepassen
- Geneesmiddelen (2) Geneesmiddelen-filter toepassen
- Hersenen en neurologische aandoeningen (1) Hersenen en neurologische aandoeningen-filter toepassen
- Medische beeldvorming (1) Medische beeldvorming-filter toepassen
- (-) Remove Organisatie van de zorg filter Organisatie van de zorg (12)
-
Standpunten van het KCE over het betrekken van patiënten bij beleidsvoorbereidend onderzoek in de gezondheidszorg
KCE Reports 320A (2019) Sinds vijf tot tien jaar worden patiënten wereldwijd vaker betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, dat de beleidsmakers moet adviseren bij beslissingen in gezondheidszorg. Toch gebeurt dit nog te vaak ‘omdat het moet’ en wordt er nog onvoldoende rekening gehouden met hun specifieke kennis als ervaringsdeskundige. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ging als eerste Belgische overheidsinstelling na hoe het patiënten zoveel mogelijk structureel en coherent kan betrekken bij zijn studies, en formuleerde hierover 18 standpunten.
-
Horizon scanning voor farmaceutische producten : voorstel voor de BeNeLuxA samenwerking
KCE Reports 283A (2017) Op verzoek van ‘The BeNeLuxA Initiative – Collaboration on Pharmaceutical Policy’ (zie kader onderaan) heeft het Belgische Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzoek gedaan naar een mogelijk gezamenlijk horizon scanning systeem (HSS) voor farmaceutische producten in België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk. Bij horizon scanning gaat men op zoek naar producten in ontwikkeling die een belangrijke impact kunnen hebben, zowel budgettair als klinisch.
-
Multi-criteria beslissingsanalyse voor de beoordeling van medische behoeften: pilootstudie
KCE Reports 272A (2016) In België, maar ook in andere landen, worden beslissingen tot terugbetaling van medische behandelingen nog steeds genomen zonder expliciet rekening te houden met de mening en voorkeur van burgers en patiënten.
-
Pistes voor een beter omkaderd off-label gebruik van geneesmiddelen
KCE Reports 252A (2015) Geneesmiddelen worden regelmatig voor een andere indicatie (bv. andere aandoening, dosering, patiëntengroep) gebruikt dan vermeld in de bijsluiter. Het gaat dus om gebruik waarvoor het geneesmiddel geen vergunning heeft. Men noemt dit off-label gebruik. Exacte cijfers voor België zijn er niet, maar geschat wordt dat in de pediatrie tot 80% en in de oncologie minstens de helft van de geneesmiddelen off-label wordt voorgeschreven. Het off-label voorschrijven behoort tot de therapeutische vrijheid van de artsen.
-
Hoe de voorkeur van de bevolking meenemen in de beslissing tot terugbetaling van een nieuwe behandeling?
KCE Reports 234A (2014) In België beslist de minister van Volksgezondheid of een nieuwe behandeling al dan niet wordt terugbetaald. Zij doet dat op basis van advies van experten in RIZIV-commissies. Deze adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd, en gebaseerd op veel verschillende criteria die tegen elkaar worden afgewogen. Deze afweging zou rekening moeten houden met wat de Belgische burgers het belangrijkst vinden, maar tot vandaag werd hun mening hierover nooit grondig onderzocht. Op basis van een objectieve, wetenschappelijke enquête probeerde het KCE deze te achterhalen.
-
Modellen voor burger - en patiëntenparticipatie in het gezondheidszorgbeleid - Deel 1: Verkenning van de haalbaarheid en aanvaardbaarheid
KCE Reports 195A (2013) Moeten burgers en patiënten meer betrokken worden bij de besluitvorming in de gezondheidszorg? En zo ja, hoe gebeurt dit dan het beste? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelde aan 80 stakeholders in de gezondheidszorg voor de eerste keer deze vraag. In elke ondervraagde groep van stakeholders vond een meerderheid van de ondervraagden een deelname aan het beslissingsproces door burgers en patiënten belangrijk tot zeer belangrijk.
-
Bepaling van het remgeld in functie van de maatschappelijke waarde van een verstrekking of product
KCE Reports 186A (2012) Remgelden bestaan in België al bijna 50 jaar, en ze zijn sterk gedifferentieerd en complex. Op vraag van het RIZIV bestudeerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een aantal belangrijke pijnpunten. Het systeem wordt best vereenvoudigd. Zo kunnen verschillen in remgelden op basis van het aantal patiënten dat de huisarts per huisbezoek ziet of de woonplaats van de patiënt worden afgeschaft. Hoe hoger de maatschappelijke meerwaarde van een medische interventie, hoe lager het remgeld zou moeten zijn.
-
Vereenvoudiging van de remgelden: toepassing op de raadplegingen en huisbezoeken van artsen
KCE Reports 180A (2012)
-
Terugbetalingssystemen voor geneesmiddelen: internationale vergelijking en beleidsaanbevelingen
KCE Reports 147A (2010)
-
Terugbetaling van Radioisotopen in België
KCE Reports 79A (2008) Voor radio-isotopen voor medisch gebruik betaalt de Belgische ziekteverzekering soms meer dan het dubbele in vergelijking met onze buurlanden, terwijl deze radio-isotopen vaak in België worden geproduceerd. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) beveelt daarom een aanpassing van hun manier van financieren aan.
-
Organisatie en Financiering van Musculoskeletale en Neurologische Revalidatie in België
KCE Reports 57A (2007) Het terugbetalingssysteem voor locomotorische revalidatie is erg ingewikkeld. Tussen 2000 en 2004 is het budget verhoogd van 57 miljoen euro naar 87 miljoen euro, waarmee het naar verhouding sterker toenam dan het globale RIZIV-budget. Welke resultaten en kwaliteit daar tegenover staan is ongekend, want niet gemeten. Dat besluit het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in samenwerking met UZLeuven, VUB, UA en Deloitte Consulting op vraag van Minister Demotte. Het KCE doet concrete aanbevelingen om de organisatie van revalidatie in België te verbeteren.
-
Een procedure voor de beoordeling van nieuwe medische hulpmiddelen
KCE Reports 44A (2006) Wanneer nieuwe medische technologieën op de markt komen is het niet altijd onmiddellijk duidelijk of ze een meerwaarde betekenen voor de patiënt en of het de moeite waard is dat de ziekteverzekering ze terug betaalt. Toch kan hun snelle verspreiding en terugbetaling van cruciaal belang zijn voor vele mensen. Specifiek voor veelbelovende implantaten hebben het KCE en het RIZIV nu een nieuwe procedure ontwikkeld die de investering door de ziekteverzekering combineert met een wetenschappelijke evaluatie van veiligheid, werkzaamheid en kosteneffectiviteit.