Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- 2006 (1) 2006-filter toepassen
- 2007 (2) 2007-filter toepassen
- 2008 (2) 2008-filter toepassen
- 2009 (2) 2009-filter toepassen
- 2010 (1) 2010-filter toepassen
- 2011 (3) 2011-filter toepassen
- 2012 (3) 2012-filter toepassen
- 2013 (2) 2013-filter toepassen
- 2014 (1) 2014-filter toepassen
- 2015 (3) 2015-filter toepassen
- 2016 (2) 2016-filter toepassen
- 2017 (1) 2017-filter toepassen
- 2018 (2) 2018-filter toepassen
- 2019 (1) 2019-filter toepassen
- Evaluatie van medische technologieën (21) Evaluatie van medische technologieën-filter toepassen
- Klinische praktijkrichtlijnen (1) Klinische praktijkrichtlijnen-filter toepassen
- Methodologie en databanken (1) Methodologie en databanken-filter toepassen
- Organisatie en financiering van de gezondheidszorg (HSR) (2) Organisatie en financiering van de gezondheidszorg (HSR)-filter toepassen
- Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel) (2) Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel)-filter toepassen
- Biologische en genetische diagnostische testen (2) Biologische en genetische diagnostische testen-filter toepassen
- Endocrinologie, diabetes en leverziekten (3) Endocrinologie, diabetes en leverziekten-filter toepassen
- Geneesmiddelen (9) Geneesmiddelen-filter toepassen
- Geriatrie, chronische ziekten (4) Geriatrie, chronische ziekten-filter toepassen
- Gynecologie, zwangerschap en bevalling (1) Gynecologie, zwangerschap en bevalling-filter toepassen
- Hart- en vaatziekten (2) Hart- en vaatziekten-filter toepassen
- Hersenen en neurologische aandoeningen (1) Hersenen en neurologische aandoeningen-filter toepassen
- Infectieuze ziektes (7) Infectieuze ziektes-filter toepassen
- Kanker (2) Kanker-filter toepassen
- Neus-, keel- en oorziekten (1) Neus-, keel- en oorziekten-filter toepassen
- Organisatie van de zorg (3) Organisatie van de zorg-filter toepassen
- Pediatrie (3) Pediatrie-filter toepassen
- Pneumologie (1) Pneumologie-filter toepassen
- Preventie, screening en vaccinatie (10) Preventie, screening en vaccinatie-filter toepassen
- Spijsverteringsstelsel (2) Spijsverteringsstelsel-filter toepassen
-
Kosteneffectiviteitsanalyse van een vaccinatie van jongens tegen het HPV-virus
KCE Reports 308A (2019) Het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, werd ongeveer 10 jaar geleden in ons land geïntroduceerd, maar tot nu toe alleen voor de meisjes. Intussen is echter vastgesteld dat ditzelfde virus ook verantwoordelijk is voor andere kankers, waaronder keelkanker. Hierdoor werden de aanbevelingen in de meeste westerse landen herzien, en is ook in ons land een vaccinatie van de jongens aan de orde. Een dergelijke uitbreiding van een vaccinatieprogramma heeft uiteraard een medische en economische impact.
-
Totale Genoomsequencing: uitdagingen en organisatie opties voor het Belgische systeem
KCE Reports 300A (2018) Bij een ‘klassieke’ genetische analyse worden enkel bepaalde genen onderzocht. Door de technologische vooruitgang en de dalende prijzen wordt het binnenkort echter mogelijk om het volledige DNA (= genoom) van een persoon in één keer te ontcijferen. Maar wat met de zeer gevoelige informatie die daarbij aan het licht komt ... en waarnaar eigenlijk niet expliciet was gevraagd, of die nog niet correct kan worden geïnterpreteerd? Deze (r)evolutie roept veel ethische, financiële en organisatorische vragen op.
-
Verantwoord gebruik van hoog-risico medische hulpmiddelen: het voorbeeld van 3D geprinte medische hulpmiddelen
KCE Reports 297A (2018) In de medische sector kent 3D printen de laatste jaren een toenemende belangstelling en groei. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelde echter vast dat er geen overtuigend bewijs is dat 3D geprinte implantaten (bv. heup- of knieprothesen) minstens even veilig en doeltreffend zijn als de ‘klassieke’ producten. Sommige implantaten, die te duur worden bevonden, of waarvan de fabrikant de werkzaamheid nog niet heeft aangetoond, worden niet terugbetaald door de ziekteverzekering (RIZIV).
-
Pistes om het Belgische systeem van artikel 81 overeenkomsten te verbeteren
KCE Reports 288A (2017) Het systeem van de artikel 81-conventie is een procedure voor de terugbetaling van geneesmiddelen die parallel loopt met de klassieke procedure. Ze treedt in werking wanneer er nog onzekerheden bestaan omtrent de werkzaamheid van een geneesmiddel, maar men het toch al beschikbaar wil maken voor de patiënt. Dit systeem bestaat in ons land sinds 2010, en aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werd gevraagd om het te evalueren.
-
Naar een uitbreiding van de terugbetaling van de hepatitis c-behandelingen?
KCE Reports 276A(2016) De nieuwe antivirale middelen tegen hepatitis C zijn meer doeltreffend en hebben minder nevenwerkingen dan de oude, maar zijn ook zeer duur: ongeveer €40.000 per behandeling. Momenteel wordt deze behandeling enkel terugbetaald voor patiënten met gevorderde leverschade en bij levertransplantatie. De minister van Volksgezondheid heeft al aangekondigd dat ze de terugbetaling vanaf 2017 zal uitbreiden naar patiënten met minder gevorderde schade.
-
Pneumokokkenvaccinatie bij ouderen: een economische evaluatie
-
Percutane vertebroplastie en ballonkyfoplastie
KCE Reports 255A (2015) Rugklachten behoren tot de vaakst voorkomende gezondheidsproblemen. Wanneer de pijn een tijd aansleept, wordt er soms een rugoperatie voorgesteld, met de hoop dat dit genezing zal brengen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht twee soorten ingrepen aan de ruggenwervels. Bij de ene worden pijnlijke breuken behandeld, bij de andere worden beschadigde tussenwervelschijven vervangen. Geen van beide technieken beantwoordt volledig aan de verwachtingen. Meer lezen...
-
Volledige vervanging van cervicale of lumbale tussenwervelschijven
KCE Reports 254A (2015) Rugklachten behoren tot de vaakst voorkomende gezondheidsproblemen. Wanneer de pijn een tijd aansleept, wordt er soms een rugoperatie voorgesteld, met de hoop dat dit genezing zal brengen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht twee soorten ingrepen aan de ruggenwervels. Bij de ene worden pijnlijke breuken behandeld, bij de andere worden beschadigde tussenwervelschijven vervangen. Geen van beide technieken beantwoordt volledig aan de verwachtingen. Meer lezen...
-
Welke screening voor baarmoederhalskanker ?
KCE Reports 238A (2015) Er bestaat een duidelijk verband tussen baarmoederhalskanker en de aanwezigheid van een lokale infectie met het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel wordt overgedragen. Het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) stelde, samen met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en het Kankerregister, vast dat een screening met de HPV-test, die het virus opspoort, vrouwen ouder dan 30 jaar beter beschermt tegen baarmoederhalskanker dan de klassieke uitstrijkjes (ook Pap-test genoemd), en dit aan een lagere kost.
-
Een quadrivalent vaccin tegen group B meningokokken: een kosten-effectiviteitsanalyse
KCE Reports 231A (2014) Recent werd een vaccin ontwikkeld tegen infectie door meningokokken (groep B), een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zuigelingen en jonge kinderen. Samen met de universiteit van Bristol onderzocht het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de klinische effecten van de vaccinatie en woog het de kost van een eventuele vaccinatie af tegen de voordelen vanuit het standpunt van volksgezondheid.
-
Vaccinatie tegen seizoensinfluenza: prioritair de kinderen of andere doelgroepen? - Deel II
KCE Reports 204A (2013) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ging na welke aanpak bij griepvaccinatie de hoogste gezondheidswinst per gespendeerdeeuro zou opleveren. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt bestudeerden hiervoor meer dan 5600 mogelijke vaccinatiescenario’s. Een algemene kindervaccinatie zou even kosten-effectief zijn als andere recent ingevoerde kindervaccinaties, op voorwaarde dat de kosten van griepvaccinatie met minstens een kwart dalen.
-
Nieuwe biochemische merkers van het risico op een eerste cardiovasculair incident
KCE Reports 201A (2013) Biomerkers zijn stoffen in het lichaam die kunnen wijzen op een bepaalde aandoening, zoals glucose bij diabetes. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht of het meten van sommige ‘klassieke’ en nieuwe biomerkers kan helpen bij het voorspellen van hart- en vaatziekten, maar vond hiervoor onvoldoende bewijs. Beter is om het klassieke risicomodel, dat gebaseerd is op risicofactoren zoals leeftijd, geslacht, roken, bloeddruk en cholesterolgehalte in het bloed verder te ontwikkelen.
-
Bewaking van de vaccinveiligheid in België: plaats en beperkingen van een benadering gebaseerd op achtergrondincidenties
KCE Reports 188A (2012)
-
Belgische richtlijnen voor economische evaluaties en budget impact analyses: tweede editie
KCE Reports 183A (2012) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en het RIZIV ontwikkelden in 2008 richtlijnen waaraan de aanvragen tot terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen (klasse 1) moeten voldoen. Het KCE heeft deze nu herzien en aangevuld met richtlijnen voor het uitvoeren van een budgetimpact analyse.
-
Hepatitis C: Screening en Preventie
KCE Reports 173A (2012) Besmetting met Hepatitis C gebeurt via het bloed. Vandaag lopen vooral drugsgebruikers die injectiemateriaal delen het grootste risico op besmetting. Jaarlijks worden ongeveer 2000 nieuwe gevallen van chronische Hepatitis C vastgesteld. Deze veroorzaakt meestal geen klachten, maar op lange termijn kan zich een leverziekte ontwikkelen. Een succesvolle behandeling is mogelijk, maar minder dan de helft van de patiënten start ze ook op, wegens de lange duur en de neveneffecten.
-
Vaccinatie tegen seizoensinfluenza: prioritaire doelgroepen - Deel I
KCE Reports 162A (2011) Seizoensgriep komt meestal elke winter voor, en verschilt van de zogenaamde grieppandemieën, zoals de H1N1 griep in 2009, die meer sporadisch zijn. Slechts 20% van de chronisch zieken jonger dan 65 jaar wordt vandaag gevaccineerd tegen seizoensgriep. De meest efficiënte manier om het aantal ziekenhuisopnames door deze soort griep te verminderen is het meer vaccineren van deze bevolkingsgroep. Mensen van 75 jaar en ouder worden in ons land wél goed gevaccineerd (meer dan 70 %).
-
Economische evaluatie van antivirale behandeling van chronische hepatitis B in België - Deel 2
KCE Reports 157A (2011) Sinds enkele jaren zijn nieuwe geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van chronische hepatitis B. De kostprijs van deze behandeling bedraagt zowat 5000 euro per patiënt per jaar. De beleidsmakers vroegen aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na te gaan welke groepen patiënten het meest baat kunnen hebben bij deze behandeling, en tegen welke prijs. Het KCE concludeerde dat het behandelen van een meer gevorderd ziektestadium, in dit geval levercirrose, gepaard gaat met de hoogste gezondheidswinst per gespendeerde euro.
-
Kosteneffectiviteit van 10- en 13-valent geconjugeerde pneumokokkenvaccins bij kinderen
KCE Reports 155A (2011) In 2007 werd het pneumokokkenvaccin PCV7 in het Belgische vaccinatieschema van jonge kinderen opgenomen. In 2009 kwamen 2 nieuwe pneumokokkenvaccins op de markt: PCV 10 en PCV13. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen bekeken deze nieuwe vaccins in opdracht van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Ze stelden vast dat de vaccins een hogere bescherming bieden dan het huidige vaccin, PCV7. Het is dus medisch aan te raden om het huidige vaccin te vervangen en een van de 2 nieuwe op te nemen in het vaccinatieprogramma.
-
Kosteneffectiviteit van antivirale behandeling voor chronische hepatitis B in België. Deel 1 : Literatuuroverzicht en resultaten van een nationale studie
KCE Reports 127A (2010) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht in samenwerking met een aantal specialisten van leverziekten de evolutie en de behandelingsmogelijkheden van chronische hepatitis B. De laatste jaren zijn nieuwe virusremmers op de markt gekomen die sinds kort ook worden terugbetaald. Deze dienen dikwijls levenslang te worden ingenomen. Het doel van de behandeling is het vermijden van ernstige verwikkelingen van de infectie op langere termijn, zoals levercirrose en leverkanker.
-
Medicamenteuze en niet-medicamenteuze interventies voor de ziekte van Alzheimer, een rapid assessment
KCE Reports 111A (2009) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de werkzaamheid van de behandelingen met en zonder medicatie bij de ziekte van Alzheimer. Het stelde vast dat de enige interventie waarbij een belangrijk uitstel van de opname in een tehuis werd aangetoond, bestaat uit een professionele en langdurige ondersteuning van de mantelzorger van de patiënt. Het potentiële effect van deze niet-medicamenteuze interventie blijkt groter te zijn dan wat met de huidige geneesmiddelen kon worden aangetoond.