Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel) (3) Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel)-filter toepassen
- Hart- en vaatziekten (1) Hart- en vaatziekten-filter toepassen
- Medische beeldvorming (1) Medische beeldvorming-filter toepassen
- Neus-, keel- en oorziekten (1) Neus-, keel- en oorziekten-filter toepassen
- Organisatie van de zorg (3) Organisatie van de zorg-filter toepassen
- Pediatrie (1) Pediatrie-filter toepassen
- Preventie, screening en vaccinatie (1) Preventie, screening en vaccinatie-filter toepassen
- Spijsverteringsstelsel (1) Spijsverteringsstelsel-filter toepassen
- Stomatologie en tandheelkunde (1) Stomatologie en tandheelkunde-filter toepassen
- Urologie en nierziekten (1) Urologie en nierziekten-filter toepassen
-
Hoorapparaten in België: health technology assessment
KCE Reports 91A (2008) Wanneer de Belg bij het ouder worden slechter gaat horen en een hoorapparaat koopt, dan kiest hij dikwijls voor de duurdere soorten. Bovenop het bedrag dat de ziekteverzekering betaalt, legt hij per hoorapparaat vaak tussen de 500 en 1000 € uit eigen portemonnee bij. Dit bedrag wordt verdubbeld indien hij voor beide oren een hoorapparaat wil. Nochtans bieden dergelijke duurdere en meer gesofistikeerde hoorapparaten voor veel patiënten geen duidelijke voordelen.
-
Het gebruik van kinesitherapie en van fysische geneeskunde en revalidatie in België
KCE Reports 87A (2008) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht samen met het Intermutualistisch Agentschap (IMA) de organisatie en consumptie van revalidatie in België. De revalidatie is in dit land op een bijzondere manier georganiseerd: er is een keuze tussen kinesitherapie en fysische geneeskunde, met als gevolg dat beide revalidatiekanalen naast elkaar bestaan. Vreemd genoeg is de gezondheidstoestand van de patiënt niet doorslaggevend voor de keuze van de behandeling, maar wel andere factoren, in het bijzonder de lokale gewoonten van het ziekenhuis.
-
Intensiteitsgemoduleerde Radiotherapie (IMRT)
KCE Reports 62A (2007) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een evaluatie uitgevoerd van het klinisch nut en de kost van IMRT (intensiteitsgemoduleerde radiotherapie) voor de behandeling van kanker van hoofd en hals, prostaatkanker en borstkanker. Deze complexe techniek laat toe meer gericht te bestralen, wat belangrijk kan zijn als tumoren zich naast stralingsgevoelige organen bevinden. De positieve en negatieve effecten op lange termijn zijn onvoldoende gekend. De kosteneffectiviteit van de behandeling is onbekend.
-
Orthopedisch Materiaal in België: Health Technology Assessment
KCE Reports 56A (2007) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft in samenwerking met de KU Leuven en Deloitte Consulting de werkzaamheid en de kosteneffectiviteit van orthopedische braces onderzocht. Het prijskaartje voor patiënt en ziekteverzekering liggen in België beduidend hoger dan in de andere landen in de vergelijking. Het KCE pleit voor meer prijstransparantie en voor een medisch gebruik en terugbetaling gebaseerd op werkzaamheid en veiligheid.
-
Polysomnografie en thuismonitoring van zuigelingen voor de preventie van wiegendood
KCE Reports 46A (2006) Als het Kindje Jezus vandaag in België zou geboren worden, is er meer dan 1 kans op 7 dat hij binnen het jaar een polysomnografie (PSG) of slaaptest zal ondergaan, hoogstwaarschijnlijk met de bedoeling om de gevreesde wiegendood te voorkomen. In dat geval heeft het geen enkele zin om die test bij hem uit te voeren, net zomin als bij vele andere kinderen. Elk jaar kosten slaaptest en de thuismonitoring die er eventueel op volgt meer dan 14 miljoen euro aan de sociale zekerheid.
-
Functioneel bilan van de patiënt als mogelijke basis voor nomenclatuur van kinesitherapie in België?
KCE Reports 40A (2006) Het aantal sessies kinesitherapie aanpassen en terugbetalen in functie van de ‘functionele toestand’ van de individuele patiënt: een theoretisch interessante, maar in de praktijk onhaalbare opdracht. Dat is het besluit van een onderzoeksproject van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) samen met de afdeling Revalidatiewetenschappen en fysische geneeskunde van de UCL.
-
Het gebruik van natriuretische peptides in de diagnostische aanpak van patiënten met vermoeden van hartfalen
KCE Reports 24A (2005) Bloedonderzoek wordt al te vaak aangezien als het wondermiddel waarmee een arts ieder gezondheidsprobleem van een patiënt kan ontdekken. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een rapport gepubliceerd over een nieuwe bloedtest: NP (natriuretisch peptide). Deze laat artsen toe om bij patiënten met kortademigheid uit te sluiten of deze het gevolg is van een probleem van het hart. Voor wijdverspreid gebruik bij mensen zonder klachten (‘screening’) is de test niet geschikt.
-
HTA Stomamateriaal in België
KCE Reports 21A (2005) Een nieuw rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven en Deloitte Business Advisory licht de kostprijs en marktwerking van stomamateriaal door vanuit het perspectief van de Belgische patiënt en ziekteverzekering. Meer transparantie en meer flexibele service is nodig.
-
Evolutie van de uitgaven voor gezondheidszorg.
KCE Reports 15A (2005) De betaalbaarheid van de gezondheidszorg geniet ruime belangstelling bij publiek en media. Er wordt veel aandacht besteed aan de effecten van de vergrijzing voor de volgende decennia, maar voor het beleid is ook de meer nabije evolutie van het grootste belang. Welke uitgaven kan men verwachten binnen 6 maanden, binnen een jaar, binnen drie jaar,…? Het antwoord op deze vragen is belangrijk, zowel voor het vastleggen van de begrotingsdoelstelling als voor de inschatting van de gevolgen van concrete beleidsmaatregelen.
-
De kost van tandprothesen.
KCE Reports 10A (2005) De huidige regering had in haar programma een externe audit opgenomen naar de prijsvorming van tandprothesen. De bedoeling hierbij is de transparantie en prijsconcurrentie te bevorderen. Minister R. Demotte vertrouwde deze opdracht toe aan het KCE.