Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
- Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel) (3) Bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en beenderstelsel)-filter toepassen
- Biologische en genetische diagnostische testen (3) Biologische en genetische diagnostische testen-filter toepassen
- Endocrinologie, diabetes en leverziekten (2) Endocrinologie, diabetes en leverziekten-filter toepassen
- Geneesmiddelen (7) Geneesmiddelen-filter toepassen
- Geriatrie, chronische ziekten (2) Geriatrie, chronische ziekten-filter toepassen
- Gynecologie, zwangerschap en bevalling (2) Gynecologie, zwangerschap en bevalling-filter toepassen
- Hart- en vaatziekten (5) Hart- en vaatziekten-filter toepassen
- Hematologie en transfusie (2) Hematologie en transfusie-filter toepassen
- Huid- en bindweefselziekten (2) Huid- en bindweefselziekten-filter toepassen
- Infectieuze ziektes (2) Infectieuze ziektes-filter toepassen
- Kanker (4) Kanker-filter toepassen
- Medische beeldvorming (1) Medische beeldvorming-filter toepassen
- Organisatie van de zorg (10) Organisatie van de zorg-filter toepassen
- Pediatrie (1) Pediatrie-filter toepassen
- Pneumologie (1) Pneumologie-filter toepassen
- Preventie, screening en vaccinatie (3) Preventie, screening en vaccinatie-filter toepassen
- Spijsverteringsstelsel (2) Spijsverteringsstelsel-filter toepassen
- Urologie en nierziekten (3) Urologie en nierziekten-filter toepassen
-
Richtlijnen voor farmaco-economische evaluaties in België
KCE Reports 78A (2008) Het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en het RIZIV ontwikkelden richtlijnen waaraan de aanvragen tot terugbetaling van geneesmiddelen moeten voldoen. De Belgische farmaceutische industrie werkte mee aan het initiatief. Het moet zorgen voor meer transparantie en consistentie van de farmaco-economische analyses bij de ingediende terugbetalingsaanvragen.
-
Hyperbare Zuurstoftherapie: Rapid Assessment
KCE Reports 74A (2008) Hyperbare zuurstoftherapie wordt al decennia toegepast. In België wordt het voor een tiental aandoeningen gebruikt, waaronder CO-vergiftiging, acute doofheid en probleemwonden. Toch bestaat er voor de meeste hiervan onvoldoende wetenschappelijk bewijs van de werkzaamheid, stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vast. De ziekteverzekering voorziet een beperkte terugbetaling voor de eerste 2 dagen, maar wordt gevraagd om de terugbetaling uit te breiden.
-
Hadrontherapie
KCE Reports 67A (2007) Het aantal kankerpatiënten dat geholpen zou kunnen worden met hadrontherapie is te klein om de bouw van een centrum in België te verantwoorden. Dat concludeert het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een recente studie. Het ziet meer heil in akkoorden met buitenlandse centra voor de behandeling van Belgische patiënten.
-
Vacuümgeassisteerde Wondbehandeling: een Rapid Assessment
KCE Reports 61A (2007) Op vraag van het RIZIV onderzocht het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de werkzaamheid, veiligheid en kostenefficiëntie van vacuümgeassisteerde wondbehandeling (soms ook VAC genoemd) als alternatief voor de klassieke wondbehandeling. Het onderzoek stelt vast dat de werkzaamheid niet bewezen is. De techniek lijkt wel veelbelovend voor zorgvuldig geselecteerde patiënten, maar niet voor alle chronische wonden. Het KCE ziet geen reden om deze behandeling af te raden, maar vraagt wel goede gecontroleerde klinische studies.
-
Longfunctie testen bij volwassenen
KCE Reports 60A (2007) De laatste 10 jaar is het gebruik van longfunctietesten globaal met één vijfde gestegen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) verzamelde op vraag van het RIZIV alle wetenschappelijke bewijzen over het nut van deze testen en zat hierover rond de tafel met longspecialisten en huisartsen. Het resultaat is een lijst met aanbevelingen voor het gebruik van deze testen in de meest courante situaties. Het KCE raadt ook aan om het terugbetalingssysteem te verbeteren.
-
De Implanteerbare Defibrillator: een Health Technology Assessment
KCE Reports 58A (2007) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) deed in samenwerking met het RIZIV en het Intermutualistisch Agentschap (IMA) een onderzoek naar de meerwaarde, de kosteneffectiviteit en de te verwachten budgetimpact van een verdere uitbreiding van de indicaties voor de inwendige hartdefibrillator. Het toestel wordt vaak ingeplant bij mensen die het achteraf niet nodig blijken te hebben. Het KCE berekende dat deze hartdefibrillator op langere termijn meer dan 150 miljoen euro per jaar zal kosten, bijna 1 % van het totale budget van de ziekteverzekering.
-
Orthopedisch Materiaal in België: Health Technology Assessment
KCE Reports 56A (2007) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft in samenwerking met de KU Leuven en Deloitte Consulting de werkzaamheid en de kosteneffectiviteit van orthopedische braces onderzocht. Het prijskaartje voor patiënt en ziekteverzekering liggen in België beduidend hoger dan in de andere landen in de vergelijking. Het KCE pleit voor meer prijstransparantie en voor een medisch gebruik en terugbetaling gebaseerd op werkzaamheid en veiligheid.
-
Evidence-based inhoud van geschreven informatie vanuit de farmaceutische industrie aan huisartsen
KCE Reports 55A (2007) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bestudeerde op vraag van het RIZIV de kwaliteit van geschreven informatie die artsen ontvangen van de farmaceutische industrie. Het blijkt dat een minderheid van de boodschappen (17 % of 1 op 6) werkelijk wetenschappelijk gefundeerd is of gebaseerd op de bijsluiter. Artsen beschouwen de info wel niet altijd als een betrouwbare bron. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Vlaanderen (Domus Medica) en Wallonië (SSMG).
-
Financiering van verpleegkundige zorg in ziekenhuizen
KCE Reports 53A (2007) In het kader van de ziekenhuisfinanciering is het mogelijk om meer rekening te houden met niet alleen de aandoening maar ook de reële verpleegkundige zorgbehoefte van de patiënt. Dit stelt het KCE vast in een recente studie, gemaakt in samenwerking met de universiteiten van Leuven en Luik. Het KCE roept ook op tot meer wetenschappelijk onderzoek in de opleiding verpleegkunde.
-
Rapid Assessment: Cardiovasculaire Primaire Preventie in de Belgische Huisartspraktijk
KCE Reports 52A (2007) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zet in samenwerking met Domus Medica de wetenschappelijke stand van zaken voor primaire preventie van hart- en vaatziekten in België op een rij. Primaire preventie is het voorkomen van aandoeningen bij in principe gezonde personen. Het risico voor hart- en vaatziekten hangt samen met een reeks factoren. Het risico moet daarom globaal bekeken worden en niet per risicofactor apart. Rookstop is de meest kosteneffectieve maatregel en is zelfs kostenbesparend.
-
Antivirale middelen bij seizoensgriep en grieppandemie. Literatuurstudie en ontwikkeling van praktijkrichtlijnen
KCE Reports 49A (2006) Naast het griepvaccin zijn ook antivirale geneesmiddelen tegen het griepvirus ontwikkeld. Door het dodelijke vogelgriepvirus en de angst voor een pandemie kwamen die laatste volop in de belangstelling. In samenwerking met Domus Medica (Vlaamse Vereniging van Huisartsen) en de universiteit en UZ Gent onderzocht het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bij wie en wanneer deze middelen best worden gebruikt. Bij seizoensgriep is een veralgemeend gebruik niet aan te bevelen. Het mogelijke nut van deze middelen bij een pandemie is niet gekend.
-
Chronische lage rugpijn
KCE Reports 48A (2006) Lichaamsoefeningen en een snelle hervatting van de dagelijkse activiteiten zijn vaak de beste manier om van lage rugpijn af te geraken. Dat is de belangrijkste conclusie van een recente studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). In het rapport waarschuwt het KCE voor nutteloze behandelingen en onderstreept het de cruciale rol van de arbeids –en verzekeringsgeneesheer.
-
Geneesmiddelengebruik in de Belgische rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen
KCE Reports 47A (2006) 1,5% van de Belgische bevolking verblijft in één van de 1700 rusthuizen (ROB) of rust– en verzorgingstehuizen (RVT). Toch vertegenwoordigen hun kosten voor geneesmiddelen meer dan 5,6% (€ 123 miljoen per jaar ) van het totale gezondheidszorgbudget voor geneesmiddelen. Daarnaast betalen de bewoners ook grote bedragen zelf, gemiddeld 50 euro per maand, alleen al voor chronische geneesmiddelen.
-
Een procedure voor de beoordeling van nieuwe medische hulpmiddelen
KCE Reports 44A (2006) Wanneer nieuwe medische technologieën op de markt komen is het niet altijd onmiddellijk duidelijk of ze een meerwaarde betekenen voor de patiënt en of het de moeite waard is dat de ziekteverzekering ze terug betaalt. Toch kan hun snelle verspreiding en terugbetaling van cruciaal belang zijn voor vele mensen. Specifiek voor veelbelovende implantaten hebben het KCE en het RIZIV nu een nieuwe procedure ontwikkeld die de investering door de ziekteverzekering combineert met een wetenschappelijke evaluatie van veiligheid, werkzaamheid en kosteneffectiviteit.
-
Studie naar praktijkverschillen bij electieve chirurgische ingrepen in België
KCE Reports 42A (2006) Een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) toont aan dat er in België grote regionale verschillen bestaan voor chirurgische ingrepen. De woonplaats bepaalt welke kans iemand het meeste loopt om een bepaalde operatie te ondergaan. De verschillen variëren geografisch naargelang de ingreep
-
Klinische kwaliteitsindicatoren
KCE Reports 41A (2006) België heeft de beste gezondheidszorg van de wereld. Een vaak gehoorde stelling. Bewijzen kunnen we die stelling niet, want we meten de kwaliteit van onze gezondheidszorg niet systematisch. Het KCE onderzocht in samenwerking met het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschappen van de KUL hoe men de kwaliteit van de gezondheidszorg kan opvolgen in België met zogenaamde kwaliteitsindicatoren. Het KCE wil met dit rapport een aanzet geven om een gedegen kwaliteitsbeleid op poten te zetten in België.
-
Rapid assessment van nieuwe wervelzuil technologieën : totale discusprothese en vertebro/ballon kyfoplastie
KCE Reports 39A (2006) De behandeling van chronische lage rugpijn blijft een enorme uitdaging voor de geneeskunde én de maatschappij. Artrose (slijtage van de wervels), een hernia en ingedeukte rugwervels zijn belangrijke oorzaken van lage rugpijn. De meeste patiënten kunnen adequaat behandeld worden met oa. pijnmedicatie.
-
Baarmoederhalskankerscreening en testen op Human Papillomavirus (HPV)
KCE Reports 38A (2006) Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) heeft samen met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) het nut onderzocht van preventieve baarmoederhalskankerscreening met een uitstrijkje en pleit ervoor om te starten met een georganiseerde screening indien beleidsmakers de kankersterfte verder terug willen dringen. Er zijn geen bewijzen dat de nieuwe test voor Humaan Papilloma Virus (HPV) meer goed dan slecht doet bij gebruik voor primaire screening. 2nd print (1st print, September 2006)
-
Farmacologische en chirurgische behandeling van obesitas. Residentiële zorg voor ernstig obese kinderen in België.
KCE Reports 36A (2006) Operaties om ernstig obese mensen gewicht te helpen verliezen (bariatrische chirurgie) zouden moeten worden terugbetaald, onder strikte voorwaarden. Geneesmiddelen om te vermageren hebben bij obesitas hun nut niet bewezen. Hun terugbetaling is daarom niet opportuun. De residentiële begeleiding van zwaarlijvige kinderen kost de ziekteverzekering jaarlijks 58.000 euro per kind. De doeltreffendheid op lange termijn van zulke behandeling moet daarom worden bekeken.
-
Trastuzumab bij vroegtijdige stadia van borstkanker
KCE Reports 34A (2006) Het Kenniscentrum heeft een analyse naar kosten-effectiviteit en budget impact uitgevoerd voor Herceptin bij de behandeling van borstkanker in een vroeg stadium. Voor 500 tot 860 borstkankerpatiënten per jaar betekent deze behandeling een vooruitgang. Het kostenplaatje kan oplopen tot 36 miljoen euro per jaar. Het KCE vraagt waarom er geen vergelijking komt met een veel kortere en mogelijk veiligere manier van toedienen. 30 Juni 2006 (2nd edition; 1st edition, 22 Juni 2206)