Alle KCE-rapporten
De KCE-rapporten zijn beschikbaar in verschillende formaten en talen. Presentatie en taal van de rapporten
-
Functiedifferentiatie in de verpleegkundige zorg: mogelijkheden en beperkingen
KCE Reports 86A (2008) Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht in samenwerking met de UCL en UGent de mogelijkheid tot functiedifferentiatie in de verpleegkunde in de Belgische ziekenhuizen. De studie toont aan dat er zeker nog ruimte voor is door de inschakeling van logistieke medewerkers, zorgkundigen, maar evengoed van universitaire verpleegkundigen in de meer complexe zorg. Op die manier wordt het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker gemaakt en wordt de efficiëntie van de zorg verbeterd.
-
Financiering van het zorgprogramma voor de geriatrische patiënt in algemene ziekenhuizen
KCE Reports 73A (2007) In 2007 legde de Belgische wetgeving het kader van een zorgprogramma voor de geriatrische patiënt vast. Op vraag van de FOD Volksgezondheid concretiseerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bepaalde punten van dit programma. Het KCE werkte hiervoor samen met een interuniversitair team (UCL-ULB).
-
Geneesmiddelengebruik in de Belgische rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen
KCE Reports 47A (2006) 1,5% van de Belgische bevolking verblijft in één van de 1700 rusthuizen (ROB) of rust– en verzorgingstehuizen (RVT). Toch vertegenwoordigen hun kosten voor geneesmiddelen meer dan 5,6% (€ 123 miljoen per jaar ) van het totale gezondheidszorgbudget voor geneesmiddelen. Daarnaast betalen de bewoners ook grote bedragen zelf, gemiddeld 50 euro per maand, alleen al voor chronische geneesmiddelen.
-
Evaluatie van de referentiebedragen.
KCE Reports 17A (2005) In de ziekenhuizen werden in 2002 'referentiebedragen' ingevoerd als een maatregel tegen overconsumptie: voor een aantal chirurgische ingrepen dienen uitgaven groter dan 21% boven het gemiddelde terugbetaald door de ziekenhuizen. Een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) toont nu aan dat de referentiebedragen nauwelijks gekend zijn in de ziekenhuissector en technisch vatbaar zijn voor kritiek. Verschillende verbeteringen zijn mogelijk: o.a.